Balatonalmádi

2012.03.07. 07:38

Jelentős összeg fejlesztésekre

Balatonfőkajár - A testület a közelmúltban elfogadta az idei évi költségvetést, a bevételi és kiadási főösszeg 164 millió forint - tájékoztatott a település polgármestere.

Halmos György

Forró Zsolt elmondta, hogy a költségvetésen belül a legjelentősebbb tétel az intézményi finanszírozás. A iskolán kívül, amit a református egyház működtet, az óvodát, a védőnői szolgálatot, a fogorvost és a polgármesteri hivatalt kell fenntartani. A költségvetésben fejlesztésekre, beruházásokra elkülönítettek 40 millió forintot céltartalékként, míg további ötmillió forintot általános tartaléknak. Ebből az összegből finanszírozzák és biztosítják az önrészt a falumegújítási projektre, az integrált közösségi tér, valamint a Leader-kultúrpark kialakítására - ismertette a polgármester. Ezeken túlmenően kisebb út- és járdajavításokat tudnak majd végezni.

Szólt arról is, hogy a korábban jelentős belvízproblémákat okozó Bürkös-réti patak helyzete normalizálódik, a vízügy szakemberei kivágták az útban lévő fákat, várják a mederkotrást. (A kiadós őszi esőzések után voltak olyan utcaszakaszok, amelyek megközelíthetetlenek voltak gyalogosan, mert a belső csapadékvíz-elvezető rendszer nem tudta  elvezetni a jelentős vízmennyiséget.) A lakosság segítségét is várják, illetve közmunkaprogrammal próbálnak a helyzeten javítani. A polgármester megemlítette, hogy a dél-balatoni térségben megalakult egy konzorcium, aminek az lesz a feladata, hogy Som településen a hulladéklerakó mellett egy -válogatót is kialakítson, így mentesülhetnek a még el nem fogadott hulladékgazdálkodási törvényben szereplő lerakási díjtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!