Balatonakarattya

2016.08.29. 14:25

A napóleoni háborúk - Hagyományőrzők különleges hadijátékot elevenítettek fel

Balatonakarattya - A napóleoni háborúkat idézték meg Balatonakarattyán, a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

Balla Emőke

Napóleon kori hadijátékot mutattak be a Balaton partján. Az előadás a napóleoni háborúknak a győri csata utáni eseményét elevenítette fel, mely 1809. június 14-én volt - mondta Udovecz György, a Jászkun Magyar Király Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke. A csata után egy ideig tisztázatlan helyzetek voltak; még egy hét kellett ahhoz, hogy Győr várát, a várost is be tudják a franciák hódoltatni. Ezután a francia hadsereg rekvirálni kényszerült, hiszen az utánpótlásuk messze volt. Ennek írásos dokumentumai is vannak például Pápán, Kaposvárott és Nagykanizsán, ahol megjelent a francia rekviráló kontingens, és élelmet, felszerelést, ruhaanyagot, posztót követelt. Egy-két hét után megtörtént a békekötés, a francia hadsereg kivonult a magyar területről.

A Magyar Honvédség rekreációs központjában hadijátékkal készültek a vendégeknek  Fotó: Singer Éva

Ezt az időszakot elevenítette fel hadijátékában a Veresegyházi Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Jászkun Magyar Király Honvéd Hadikultúra Alapítvány és a kecskeméti Nagykun Huszár Bandérium Balatonakarattyán. Udovecz György kiemelte: a bandérium által alakított francia vadászlovasság kuriózumnak számít, mivel nem sok ilyen egyenruha van Európában sem. A különleges ruha dacára a Balaton-parti rekvirálás sikertelennek bizonyult a franciák számára, mivel az osztrák-magyar csapatok észrevették, majd az összecsapások után a vasvillával felfegyverzett, felbőszült falusiakkal együtt elkergették őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!