Balatonakali

2015.04.07. 12:54

Balatonakali a mandulafák hazája

Balatonakali - A falu, ahol idén újra nyit a kertmozi, ahol közel s távol a Balaton egyetlen naturista kempingje található és ahol a mandulafákon kívül még a szobakiadás is virágzik. Balatonakaliban jártunk.

Prevics Éva

Balatonakali ötven éve hivatalosan is üdülőtelepülés. Kezdetekben halászafalu volt, aztán szépen lassan a hal mellett méltó szerepet kapott a borászat is. Sokan mandula kultuszáról ismerik, hiszen talán nem is áll olyan ház ezen a településen, melynek udvarában ne lenne mandulafa. A helyiek még fesztivált is rendeznek az ízletes termés tiszteletére, amit gyakorlatilag mindenbe belefőznek vagy sütnek. Akaliban a dióskalács igazából mandulás és a jóféle helyi borokhoz is sós mogyoró helyett inkább pirított mandulát rágcsálnak a helyiek.

A hétszáz állandó lakossal rendelkező falu nyárra tízezer fősre duzzad. A vendégek szobakiadóknál szállnak meg, melyek szolgáltatásait egyébként egész évben ingyenesen hirdeti az önkormányzat.

Ha valaki azonban amolyan keleti kényelemre vágyik, az két kemping közül választhat, az egyik kifejezetten pikáns. A településen van ugyanis az északi part egyetlen naturista kempingje, ami nyáron rendszerint tele van. A faluban ezenkívül tíz különálló ifjúsági tábor is várja a vakációzó fiatalokat.

A település már gőzerővel készül a nyárra, két év után újra nyit a kertmozi, mely egy multifunkcionális térben lesz, a vetítővászon előtt ugyanis egy kis színpadot is felállítottak, így könnyen fesztiválhelyszínné alakítható a terület.

- A falu anyagi helyzete biztos, csaknem százmillió forintos tartalékkal működik - mondta a Naplónak Koncz Imre polgármester. A pályázatok rendkívül fontosak a kistelepülés számára, terveket is főként ezekből szövögetnek.

Az ófalut megújítanák és egy piarista múltat idéző beruházást is szeretnének, szállással, kiállítóteremmel.

A balatoni halakat bemutató part menti tanösvény is hamarosan elkészül, ezt is pályázati forrásból valósította meg az önkormányzat a strandi sétányon.

Itt őshonos balatoni halakról olvashatnak majd a sétálók. Ezt a horgásztalálkozóval együtt avatják majd május elején.

A horgászok egyébként példátlanul összetartóak a faluban, egyesületük ötszáz főt számlál.

Akali már a májusfa állítást és a gyermeknap programjait tervezi, de néhány fellépő már a nyári előadók közül is ismert.

- A Balaton-parti településre látogat nyáron a Hetedhét Mesefesztivál keretében az Alma együttes, a Pannon Várszínház Csavard fel a szőnyeget című produkciója és az Irigy Hónaljmirigy műsora is várja a közönséget. A könnyűzenei együttes élő, látványos, LED falas kivetítővel kiegészített nagykoncertje a szabadtéri színpadhoz csalogatja majd a nézőket - mondta Ihász Csilla programszervező.

A település lakossága igen aktív, Nemrég köszöntötték Balatonakali tiszteletbeli polgárát, dr. Józsa Tivadart, aki bár nem a faluban él, évtizedekig volt háziorvos a településen. Az idős férfi egész életében az irodalom szerelmese volt, még ma is ír és költ. A Naplóban is többször bemutattuk már munkásságát. A Bodosi György néven alkotó írónak a napokban jelent meg legújabb kötete, Csillagórán címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!