Bakonytamási

2017.06.23. 19:54

Szabálytalanságok a működés során Bakonytamásiban

BAKONYTAMÁSI Nem volt biztosított a közpénzfelhasználás szabályossága, a közvagyon biztonságos és körültekintő befektetése Bakonytamási község önkormányzatánál - ezt állapította meg ellenőrzése során az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Polgár Tibor

Emellett a befektetési döntések során sérült a képviselő-testület önkormányzati vagyonnal való rendelkezési joga, míg a befektetések vonatkozásában nem álltak rendelkezésre megbízható adatok. Mindez az ÁSZ által lapunkhoz eljuttatott közleményben olvasható. Mint írják, az elmúlt években több száz ellenőrzést folytattak le önkormányzatoknál.

Ezek célja a helyhatóságok szabályozott működésének, gazdálkodásának, illetve pénzügyi egyensúlyi helyzete megteremtésének és fenntartásának támogatása volt. Az ÁSZ a 2015. január elsejétől december 31-éig terjedő időszakra vonatkozóan ellenőrizte az önkormányzat belső kontrollrendszerét, valamint például azt, hogy biztosított-e a közpénzfelhasználás szabályossága.

Hiányosságokat tártak fel bakonytamási önkormányzatának működésével kapcsolatban Archív fotó: Polgár Tibor

Ellenőrizte továbbá, hogy a 2011. január elsejétől 2015. december 31-éig terjedő időszakban az önkormányzat befektetési döntései megfeleltek-e a vonatkozó jogszabályoknak. A számvevőszéki ellenőrzés megállapította, hogy az egyes befektetések vonatkozásában 2011 és 2015 között, míg a gazdálkodás egészét érintően 2015-ben a belső kontrollrendszer működtetése nem volt szabályszerű. A befektetések esetében 2011 és 2015 között nem működtették a kockázatkezelési rendszert. Nem biztosították az önkormányzati gazdálkodás átláthatóságát, mivel nem tették közzé a befektetési jegyek vásárlására és visszaváltására vonatkozó adatokat. A forgatási célú értékpapírok adásvételére irányuló döntéseket nem az arra jogosult hozta meg.

A döntések végrehajtása során nem volt biztosított a vagyonnal való felelős gazdálkodás.A hiányosságok megszüntetésére az ÁSZ a jegyzőnek tett javaslatokat, amikre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!