Bakonytamási

2015.06.11. 13:55

Bakonytamási, a legvirágosabb település

Bakonytamási - Mintha egy vidéki kis botanikus kertbe csöppentem volna - nagyjából ez volt az első gondolatom, amikor megérkeztem Bakonytamási különféle virágokkal, zöldfelületekkel, parkokkal gazdagon díszített felségterületére.

Polgár Tibor

Így aztán nem is lepődök meg rajta, hogy ez, a Bakony északi részén fekvő mintegy 700 fős község tavaly ötödszörre is első helyezést kapott A tiszta és virágos Veszprém megyéért elnevezésű versenyen a maga kategóriájában. - Fontos számunkra a falu kinézete, környezete, tudatosan alakítjuk minél tisztábbá, virágosabbá a települést. A helyi Faluvédő egyesület minden évben meghirdeti a legvirágosabb porta címet, és ezenfelül jelentős összegeket költünk virágosításra - nyilatkozta a Naplónak Németh Károly, Bakonytamási polgármestere, aki immár 13 éve vezeti a községet.

Bakonytamásiban számos zöldfelület járul hozzá az esztétikus, barátságos faluképhez. A Pápa felől érkezőket például a fotón látható, szépen kialakított park fogadja 
Fotó: Polgár Tibor


Mint mondta, különösen büszke a település rendkívül gazdag kulturális életére, például a Veszprém Megyei Nyugdíjas Dalostalálkozónak hat alkalommal adtak otthont. Négy civil szervezet tevékenykedik nálunk: az idén 25 éves Faluvédő egyesület, a sportegyesület, a nyugdíjas klub, illetve a Vöröskereszt helyi szervezete. Emellett egy énekkarral is büszkélkedhetünk. Sokan nem tudják, hogy Bakonytamásihoz tartozik Gerencsérpuszta, ami István királynak az első fazekas faluja volt a Kárpát-medencében. Ennek az emlékére egy emlékművet állíttattunk. A községben két turulmadár és egy országzászló is van. Az összes közintézményünk kívül-belül, valamint tizenkét utcánkból tíz fel van újítva. Eddig öt alkalommal választottak minket a megye legvirágosabb, legrendezettebb településének. A környező falvak is elismerik, hogy az egykor szürke, poros Bakonytamásiból egy kicsit irigylésre méltó falut varázsoltunk - jegyezte meg Németh Károly.

Kérdésünkre elárulta, mindig igyekeznek kihasználni a pályázati lehetőségeket, de sajnos erre manapság egyre kevesebb esélyük kínálkozik. - Az ilyen kis falvaknak sajnos nagyon kevés pályázati lehetőségük van, pedig szívesen megragadnának egy belterületi vízelvezető-árkok vagy külterületi önkormányzati utak felújítására kiírt lehetőséget. Az utóbbi hat-hét évben szinte minden fejlesztést önerőből valósítottunk meg - hangsúlyozta Bakonytamási vezetője.

Egyébként a polgármester elmondása szerint Bakonytamási egyáltalán nem számít elöregedő településnek, a nyugdíjasok száma nem kiugróan magas, a fiatalok pedig szép számmal képviseltetik magukat. Németh Károly a jövő nagy feladatának a szennyvízrendszer kiépítését tartja, azonban meglátása alapján ennek a megvalósítását alaposan át kell majd gondolniuk a helyieknek.

Németh Károly polgármester tizenhárom esztendeje vezeti a települést. Mint mondja, az egykor szürke, poros Bakonytamásiból egy kicsit irigylésre méltó falut sikerült varázsolniuk

- Bakonytamási remek kiindulópont egy-egy kiránduláshoz, a természetben való barangoláshoz, a környék turisztikai látványosságainak felderítéséhez. Fekvéséből adódóan szinte egyenlő távolságban található Csesznek, Zirc, Bakonybél, Pannonhalma, Győr, Pápa, Kisbér, valamint a csodálatos Cuha- és Gerence-völgy, továbbá a Fenyőfői Ősfenyves. Emellett horgászásra van lehetőség Ravazdon és Bakonybánkon.

A Sokorópátkai útról pedig páratlanul szép panoráma nyílik szinte az egész Északi-Bakony vonulatára. Az önkormányzatnak van egy turistaháza, valamint falusi szálláshely is működik a községben, így szálláslehetőséget is tudunk biztosítani - fogalmazott a polgármester.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!