Bakonypölöske

2016.04.08. 08:39

Házhelyeket alakítanak ki, várják a letelepedőket, közösen járnak színházba Bakonypölöskén

Nyugodt, összetartó falu Bakonypölöske, senki sem veszekszik, jó itt élni, mondta egy nemrég beköltözött lakó. Ő talán nem is tudja, milyen szerencsés, hogy a jelenlegi Bakonypölöskén élhet.

Tisler Anna

A régi korok lakosai  valószínű nem voltak ilyen csendesek. A település régi  elnevezése, a Pereske ugyanis a gyakori perlekedésre utal. Abból alakult ki a jelenlegi helységnév.  Az első írások 1314-ben említik Perechke néven. Ekkor kisnemesi családok birtoka volt. A törökök 1552-ben a lakosokat elhurcolták, a falut teljesen elpusztították. A veszprémi püspök a XVlll. század végén német telepeseket költöztetett be. Sokan ma is őrzik a német nemzetiségi hagyományaikat.

A település két éve ünnepelte 700 éves fennállását. Ekkor újították fel a római katolikus templomot, amelyet a német telepesek építettek Szent Márton tiszteletére. Az orgonája az 1930-as évekből származik. A templomban a nemesszalóki plébános tart minden szombaton.

A település temploma

A templomot a 700 éves évforduló évében újították fel

Ma alig négyszázan mondják magukat bakonypölöskeinek. A lakosságszám évek óta stagnál. Ulaki Béla polgármester harmadik ciklusban vezeti a községet, a képviselőtestület tagjai sem változtak. A települési önkormányzat munkáját, a programok szervezését a 2002 óta működő német nemzetiségi önkormányzat segíti. Az elnök, Meilinger István kérdésünkre elmondta, hogy 84 lakos vallja magát a nemzetiséghez tartozónak. A hatvan éven felüliek közül néhányan még beszélik a nyelvet, a fiatalabbak már csak akkor, ha az iskolában tanulták azt. A községben régebben nemzetiségi óvoda és iskola is működött, amelyet az alacsony létszám miatt meg kellett, hogy szüntessenek. Ma a szomszédos Noszlop községbe járnak a gyerekek, ahol szintén biztosított a nemzetiségi oktatás. A bakonypölöskei nemzetiségi önkormányzat támogatja a nyelvoktatást, az iskola szépkiejtési versenyét. A községben az egykori iskola épületében helytörténeti kiállítást rendezett be. A tárgyakat a helybeliektől gyűjtötték. A kiállításon látható többek között szenes vasaló, népviselet, a falusi élet eszközei, és sok fotó. A több évtizeddel ezelőtt készült képeken látszik, akkor még népes volt egy-egy korosztály.

Meilinger István, a német nemzetiségi önkormányzat vezetője

- Programokat szervezünk, hogy a lakosságnak közös élményeket adjunk - mondta az elnök. - A falukemencénél főzést hirdettünk április 23-ára, amelyen jellegzetes sváb ételeket, gőzgombócot, tüdőlevest, káposztás ételeket főzünk. Megkóstoljuk egymás ételeit, beszélgetünk, jól érezzük magunkat. A falunapi programot a települési önkormányzattal közösen szervezzük. Nemzetiségi tánccsoportot, énekkart hívunk. A kitelepítés évfordulójáról, amely nálunk június ötödike, is megemlékezünk. Tavaly novemberben a templomban megyei német egyházzenei találkozót is szerveztünk a Veszprém Megyei Német Önkormányzattal közösen.

Ulaki Béla polgármester a falukemence előtt

A kulturális programok szervezésében részt vesz Somlai Szonja, aki közösségi munkásként dolgozik szülőfalujában. A fiatal hölgy lelkesen beszélt a programokról. Megtudtuk tőle, hogy minden évben az önkormányzat támogatásával falukirándulást szerveznek. A színházlátogatásra is van igény, főként a könnyed, szórakoztató darabokra mennek szívesen. Jártak már Pápán, Veszprémben, Győrben. A gyermekek rendezvényeit a Bakonypölöske Tanuló Ifjúságáért Alapítvány is támogatja.

Somlai Szonja a leendő közösségi teret mutatja

A nyugdíjasok klubja is szervez programokat a szépkorúaknak. A vezetőjük Nagy Katalin. Ők havonta tartanak összejövetelt, utaznak, részt vesznek a település rendezvényein.

A gyerekek és a fiatalok a teleházként is működő könyvtárban találkoznak. A teleház négy számítógépét és az internetet ingyenesen használhatják. A könyvtáros és falugondnok Jenei Ilona elmondta, otthon csaknem mindenkinek van internetje, a gyerekek inkább a közösségért és a közös játékért mennek. A számítógépes játékok mellett pingpongozni is szeretnek. A könyvtár hetente háromszor tart nyitva. A falugondnoki szolgálat 2003 óta működik, azóta Jenei Ilona látja el a feladatot. Ő korábban a helyi önkormányzat munkatársa volt. A szolgálat nemrég kapott új gépkocsit. Az autó kihasznált, azzal hozzák-viszik minden nap az óvodásokat, intézik az önkormányzat ügyeit. A község a Pápakovácsi Közös Önkormányzati Hivatal tagja. Ulaki Béla polgármester elmondta, jelenleg egy pályázaton dolgoznak. Az egykori óvoda épületéből közösségi teret alakítanak ki. Ott kap helyet a nyugdíjasklub, egy tornaszoba, nagyobb programok tartására is alkalmas helyiség, a helytörténeti gyűjtemény és ifjúsági klub, valamint nemzetiségi terem, konyha. Az épület tetőszerkezetét már felújították.

Jenei Ilona falugondnok, aki a könyvtárat és teleházat is vezeti

 

- Szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis két nagy mezőgazdasági vállalkozás is működik a községben, így nagyobb összegű iparűzési adó bevétellel tervezhetjük a költségvetésünket - tudtuk meg. - Az adóbevételt pályázatok önrészére, fejlesztésre, felújításra fordítjuk. Tartalékunk is van, az évek során takarékosan gazdálkodtunk, amelynek mára már látszik az eredménye. A régi, az uniós előírásoknak nem megfelelő játszóterünk helyett újat építettünk, valamint a volt óvoda udvarán építettünk egy közösségi kemencét, amelynél tavasztól őszig gyakran szerveznek a lakosok programokat, összegyűlnek sütni, beszélgetni.

A művelődési ház felújítása is szerepel a tervek között. A falu központjában álló épület kerítését kibontják, az udvart térkövezik. Szükséges még a felszíni vízelvezetés megoldása is.

Bakonypölöske jó helyen fekszik, Pápától és Ajkától egyaránt 18 kilométerre van. Az autóbusz közlekedés jó, így a három műszakban dolgozók is be tudnak érni éjszakára is. Nem is jellemző a munkanélküliség. A munkaképes korú 259 lakosból mindössze tizenheten álláskeresők. Többségük ötven éven felüli, akiket már nehezen alkalmaznak. Akiknek tud, az önkormányzat biztosít közfoglalkoztatást. A település nem tartozik az elöregedők közé, a 18 éven aluliak száma 68 fő. A nyugdíjasok százheten vannak. A korösszetétel javítására reményt ad, hogy az új utcában több kisgyermekes család építkezett. Az önkormányzat további telkeket alakít ki, közművesít, majd kedvezményes áron eladja azoknak, akik vállalják, hogy házat építenek és letelepednek. Már vannak érdeklődők.

Az új utcában fiatalok telepednek le

- A bakonypölöskeiek élvezhetik a falusi életforma előnyeit, a jó levegőt, a nyugalmat, azt, hogy a szomszédok ismerik egymást, és a XXI. századi kényelemről sem kell lemondaniuk, mert megkapnak minden szolgáltatást, a vezetékes földgázt, az internetet  - tette hozzá a polgármester. - Ha strandra, színházba, moziba szeretnének menni, rövid utazással azt is elérhetik.

Működik bolt, vendéglő, fodrász. A háziorvos hetente kétszer rendel. Szabó Szabolcsné védőnőtől megtudtuk, az általa ellátott három településen 13 kisgyermeket gondoz, és az idén még születnek néhányan.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!