Bakonybél

2016.10.15. 12:37

Ökumenikus konferenciát rendeztek

Bakonybél – Közös gondolkodásra hívta a híveket Krisztus követésről, a megtérésről és az ökumenéről a Colloquium Discipulorum elnevezésű konferencia.

Kutasi Zsófia

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a konferenciát Pannonhalmán és Bakonybélben október 14-15-én.

Halmos Ábel OSB, a bakonybéli bencés közösség perjele elmondta, a konferencia az idei Szent Márton-évet, az irgalmasság szentévét, illetve a Reformáció 2017-es emlékévét kapcsolja össze. A konferencia címe: Legyetek szentek!” (1Pét 1,16) Keresztség és megszentelődés a Krisztus-követésben. Halmos Ábel kiemelte, a híveket közös gondolkodásra, elmélkedésre invitálták. Fontos kérdés a Krisztus követés útja, a megtérés szentsége, a megszentelődés. A keresztény ember életében a megtérés, a Krisztushoz tartozás a keresztségben történik meg. A konferencia első napján a Pannonhalmi Apátságban zajlottak előadások. Másnap, szombaton Bakonybélben a templomi imádságot követően kis csoportos műhelybeszélgetéseken lehetett megvitatni a témát. Halmos Ábel kiemelte, különböző szempontokat vetettek fel, melyeket interaktívan dolgoztak fel. A saját hittapasztalatok lényegesek, melyeket az előadók és a résztvevők is megosztottak egymással.

A szentség, melyre a konferencia címe is utal, Halmos Ábel szerint nem erkölcsi teljesítményt jelöl, hanem elsősorban a Krisztushoz való tartozást jelenti. Az a Krisztus-követés, amelynek lényege a Megváltó halálában és feltámadásában való részesülés. A szentség ismérve így valójában a Krisztus-követés.

- A különböző keresztény felekezetek közötti közös nevezőt éppen a Krisztus-követés ezen radikalitása teremtheti meg, hiszen mind Szent Márton, mind Luther Márton életének vezérmotívuma a Krisztus követése volt - fogalmazott Halmos Ábel. Hozzátette: elsődleges cél, hogy közösen rátaláljanak arra az egységre, amelynek alapja Krisztus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!