Bakonybél

2016.11.03. 15:25

Kőzeteket és az eget kémlelték

Bakonybél - Meteorit bemutatót tartottak az Úrkúti Csillagászati Klub tagjai egy bakonybéli hotelben.

Piltman-Horváth Barbara

Újabb elemekkel gazdagodott a csillagászati klub meteoritos programja, ami szépen vonzotta a szálloda vendégeit. Kíváncsian érintették meg és vizsgálták a mikroszkóp alatt ezeket a földönkívüli kőzeteket.

A klub újabb elemekként a szenes kondritok és a dinoszauruszok kihalásának körülményei (K-T minták) is bekerültek a programba. Kéthavonta megújul az általuk szervezet program, így érdemes mindig velük tartani.

Meteoritokat vizsgáltak
Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

A zárásban két csillagászati távcsövet is felállítottak, hogy a hideg, ámde derült este legszebb mélyég objektumait bemutathassák azoknak, akiket nem zavart a kinti hőmérséklet.

Zajlik az élet a klub házatáján, ugyanis nagy megtiszteltetés érte őket, az Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Intézet tudományos igazgatóhelyettese, Szabó Róbert látogatott el hozzájuk. Róbert 17 évfolyamnyi Meteor és egyéb szakfolyóirattal ajándékozta meg klubot, emellett beszélgetésük során felajánlotta egy előadás megtartásának lehetőségét is az Úrkúti Csillagászati Klubnak egyik kutatási témájából. Ajkai származása lévén az igazgató helyettes nagy örömmel üdvözölte a klub tevékenységét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!