Bakonybél

2017.03.16. 18:48

A kultúra bakonyi követei

Bakonybél, Pénzesgyőr – Ünnepi közgyűlést tartott Pénzesgyőr Baráti Köre a bakonybéli faluházban. Váliczkóné Takács Zsófia, Juhász Gyula Március idusán című versét mondta el, majd szólt az 1848-as események helyi vonatkozásairól.

Müller Anikó Hanga

. A harcban a Dráva-vonal védelmére a pénzeskúti nemzetőrök is kivonultak. A szabadságharc bukása után a közeli Óbánya a Kossuth-gyermekek, Pénzeskút pedig Guyon Richárd tábornok gyermekeinek rejtekhelye volt. Páder Rezső a polgári kör titkára kiemelve, hogy a huszonhatodik évüket indítják, beszámolt az elmúlt év történéseiről. Megtekintették a Nemzeti Színház épületét, ahol megnéztek egy előadást, részt vettek egy kitűnő hangulatú Gerence-völgyi bográcsos pikniken, kirándultak Krakkóba és környékére, a Magas-Tátrába, Bécsbe s közösen a csallóközi szlovákiai királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társaság tagjaival Nagyszombatra.

A Pénzesgyőr Baráti Köre nyolcvankét tagot számlál Fotó: Müller Anikó Hanga

Megünnepelték a huszonöt éves jubileumukat, ez alkalomból kiadták a negyedévszázad eseményeit ismertető Egy polgári kör sikertörténete című összefoglalót. Voltak kamarazenekari hangversenyen s ugyancsak a határon túli barátaikkal megtartották az immár tizenhárom éve hagyományos elő-szilveszteri mulatságot. Az idei évben ugyancsak szerveznek színház-, komolyzenei koncertlátogatást, szabadtéri pikniket, ellátogatnak Tatára, Csókakőre, Majkra, Kisbérre, a felcsúti stadionba, Bécsbe, Burgenlandba és Szlovéniába.

Szerencsés Magdolna a készülő szoborról beszél pénzesgyőri barátaiknak, az asztalnál balról Páder Rezső, Fogl Jenőné elnök és Páderné Penk Zsuzsanna

Tagjaik száma nyolcvankettő, a közgyűlésen új tagként Laukó Lászlóné vehette át tagsági igazolványát, jelentkezett még a csoportba Pék László. Páderné Penk Zsuzsanna gazdasági felelős a civil szervezet pénzügyi helyzetét ismertette. Az összejövetelen részt vett Királyfiakarcsa négytagú küldöttsége. Szerencsés Magdolna, a Petőfi társaság kulturális felelőse – a pénzesgyőri kör tiszteletbeli tagja – beszámolt a településükön felállítandó Magyarok Nagyasszonya szobor tervezetéről, a küldöttség magával is hozta annak kicsinyített mását. Pénzesgyőr Baráti Köre a szobor elkészítését tagdíjuk felével, százhuszonháromezer forinttal támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!