Bakonybél

2015.04.23. 17:40

A galaktikus születésnapot astrofotókkal és astrobulival ünnepelték a csillagdában

Csillagok keletkezését örökíti meg az a frissen nyilvánosságra hozott felvétel, melyet a Pannon Csillagdában mutattak be elsőként.

Kutasi Zsófia

A Carina csillagkép egy részét, egy csillagkeletkezési régiót ábrázol a ritkaságnak számító fotó, melyet a Hubble űrtávcső készített 2010-ben. A felvételen kivehető a köd, melyben a csillagok születnek valamint a meleg és kék színekben is pompázó fiatalnak számító, pár millió éves fényes égitestek is.

Az űrtávcső huszonöt éves születésnapját ünnepli április 23-án a világ. A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) az ünnepbe mintegy hetven csillagászati ismeretterjesztő központot vont be szerte Európából, közöttük a bakonybéli Pannon Csillagdát. Ezen a napon huszonkét országban leplezik le azokat az új, csodálatos minőségű, de mindeddig soha nem publikált egyedi űrfelvételeket, melyeket a Hubble űrtávcső készített. A fotók óriás nyomataiért nemzetközi pályázaton lehetett versengeni. A Pannon Csillagda, hazánk első számú csillagászati ismeretterjesztő központja is a nyertesek között van. A születésnapi ünnepségen a Hubble Űrtávcső legendás huszonöt évére emlékeztek.

Puskás Zoltán Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, több jeles alkalmat is ünnepelnek az átadón. Három éve nyílt meg a Pannon Csillagda, ez időszak alatt rengeteg elégedett látogatót fogadtak. Profi csillagászati műszerparkkal, országos szinten egyedülálló 3D-s planetáriummal és igényes, folyamatosan bővülő kiállítással várják az érdeklődőket. Az űrtávcső huszonöt éves fennállását, valamint a sikeres pályázatot is ünneplik egy időben.

A Hubble űrtávcső történetéről Sárnecky Krisztián csillagász, az MTA kutatóintézetének munkatársa, a Pannon Csillagda szakmai vezetője tartott előadást.

A negyed évszázados Hubble-űrtávcső nem egyszerűen egy teleszkóp az űrben,ez az emberiség legismertebb műszaki berendezése, amely gyönyörű képeivel művészeket inspirált, és milliókat nyert meg a csillagászat és űrkutatásügyének. Az űrteleszkóp hatszáz kilométer magasan kering a Föld körül, így a légkör zavaró hatásaitól mentesül, ezért minden földi távcsőnél élesebb és jobb határfényességű képet ad. Feladata volt, hogy jelentősen pontosítsa a Világegyetemről alkotott elképzeléseinket. Ezt a célt maradéktalanul teljesítette, ám az elmúlt huszonöt év felfedezései minden előzetes várakozást túlszárnyaltak. A távcső nem csak a csillagászat tudományát, de annak társadalmi elismertségét is döntően befolyásolta. A NASA szakemberei külön csoportot hoztak létre annak érdekében, hogy a nagyközönség elé kerülő asztrofotók esztétikailag, művészileg is maradandó hatást keltsenek.

Az átadón a Pannon Csillagda százezredik látogatóját, a budapesti XIII. kerületi Ady Endre Gimnázium iskolás csoportját is köszöntötték, a csoport ajándékként egy távcsövet vehetett át.

A szervezők születésnapi astrobulit is rendeztek iskolásoknak és óvodásoknak, a Hubble-tortából pedig mindenki kapott kóstolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!