Badacsonytördemic

2017.08.17. 19:22

Taroltak a késői szüretelésű szőlők

BADACSONYTÖRDEMIC A 2004. évtől hagyományos Badacsonyi szürkebarát és magyar szürkemarha ünnepe idén is a szürkebarát-borversennyel kezdődött.

Tóth B. Zsuzsa

A tizennegyedik eseményre 34 mintát neveztek a termelők. A verseny legfőbb célja Badacsonytördemic arculatának formálása a hagyományosan falunapi rendezvények és helyi vonatkozású gasztronómiai programok összekapcsolásával. A szürkebarát-borversenyt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében rendezték, a borverseny elnöke Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tisz-teletbeli elnöke volt.

A zsűri tagja volt továbbá Varga György borász, Csanádi Csanád, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára, Kulka Gábor, a Balatoni Borrégió borbíráló bizottságának titkára és Májer János. A kutatóintézet igazgatójától megtudtuk, hogy a versenyen négy minta érdemelte ki a nagy arany elismerést, 11 arany-, 11 ezüst-, hat bronzérmet osztottak ki, és csupán két oklevél minősítést kaptak a nevezett borok. A legmagasabb pontszámot a NAIK kutatóintézete 2015-ös évjáratú, késői szüretelésű szürkebarát bora kapta. Ezenkívül a Varga pincészet kapott két nagy-arany elismerést, valamint a Vörös Szőlőbirtok és Borpince egyet. A zsűri elégedett volt a mintákkal, és nem lepett meg senkit az eredmény, hiszen a korábbi években is általában a magas természetes cukortartalmú, kései szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok érték el a legmagasabb pontszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!