Badacsonytördemic

2016.09.28. 14:08

Őrzik az emlékét

Badacsonytördemic - A község polgármestere, Vollmuth Péter részére köszönőlevelet adományoztak azon a Versecen rendezett konferencián, amelyet Herczeg Ferenc író emlékére rendeztek.

Tóth B. Zsuzsa

A Herczeg Ferenc pályáját, irodalmi alkotásait átfogó, a nemzeti összefogás eszméjét méltató két napos rendezvénysorozat keretében Takaró Mihály író, irodalomtörténész rendhagyó irodalom órát tartott. Az íróra Bogdán József plébános, költő emlékezett – tudtuk meg Szántai Attilánétól, a Faluház vezetőjétől. A XIX. Herczeg Ferenc Emléknapokon a testvértelepülés, Helvécia delegációjának vezetője, Kiss Imre presbiter adta át a badacsonytördemiciek ajándékát, egy Herczeg-büsztöt, Túri Török Tibor szobrászművész alkotását.

Vollmuth Péter, polgármester levélben üdvözölte az ünneplőket. A programot szervező Petőfi Sándor Kultúregyesület hálából köszönőlevelet adományozott a verseci író emlékét őrző település polgármesterének. Badacsonytördemic a helvéciaiak közvetítésével alakított ki hosszú évekkel ezelőtt jó kapcsolatot az írófejedelem szülővárosával.

Az ottaniak többször tettek már náluk látogatást, a település küldöttségei szintén jártak Versecen. Takaró Mihály irodalomtörténész előadásain a tördemiciek is többet megtudhattak Herczeg Ferencről. Az itteniek minden évben megemlékezést tartanak, ahogy tették idén februárban az író halálának évfordulóján és szeptember 22-én, születésének évfordulóján.

Ilyenkor Herczeg Ferenc szobránál és az egykori lábdihegyi birtokánál elhelyezett emléktáblánál róják le tiszteletüket. Ugyanakkor a Faluházban megtekinthető az állandó kiállítás az író személyes tárgyaiból, fotók és egyéb dokumentumok színesítik az országban egyedülálló tárlatot, amelyet Vollmuth Péter sok éves gyűjtő munkával hozott létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!