Badacsonytördemic

2016.02.10. 10:36

Elismerték a kutatómunkát, Fülöp Ferenc-díjat kapott Szabó Csaba

Badacsonytördemic – Megyénkben elsőként kapott Fülöp Ferenc-díjat a Tördemic Néptáncegyüttes vezetője, Szabó Csaba.

Tóth B. Zsuzsa

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség solymári Fülöp Ferenc Szólótáncversenyének célja, hogy ösztönözze a hagyományőrző együttesekben táncoló korosztályok táncos ismereteinek gyarapodását, archív gyűjtések és az idősebb táncosok segítségével a helyi táncok elmélyült tanulmányozását, elismerje a hagyományőrző együttesek táncos egyéniségeit. A versenyzőknek saját tánchagyományukat kellett bemutatni improvizatív, stílushű formában. A zsűri elsősorban a hagyományhű, stílusos előadásmódot, az improvizációs készséget és a hiteles megjelenést értékelte, és a hagyományőrző táncosok legmagasabb színpadi előadói és tudományos elismeréseit adta ki. A versenyen 84 produkciót mutattak be a táncosok, díjat azonban csak néhányan érdemeltek ki, köztük Csaba.

– Hozd a saját táncod. Ezzel a címszóval szervezték a versenyt, három év után most újra. Minden versenyző csak saját tánccal indulhatott. Mivel ennek a vidéknek nem volt ismert tánca eddig, hosszas kutatómunka előzte meg a versenyt. Így szentgáli, kapolcsi, hegyesdi, devecseri, felsőörsi, zánkai gyűjtésből állítottam össze kanásztáncot és seprűtáncot – mondta Csaba. Dusolás című produkciója a csak nálunk jellemző táncos szokást mutatta be, színpadon most láthatta először a zsűri és a közönség. Csaba évek óta kutat néprajzi múzeumokban, időseknél gyűjt, hogy megyénk hagyományait összegyűjtse. A Tördemic Néptáncegyüttes három korcsoporttal működik. A felnőttek 17-en táncolnak, legkisebbek 22-en, a nagyobb gyerekek 31-en vannak. A közelmúltban 14 új szóló koreográfiát készítettek, minden csoport önálló műsorszámokat tanult be, a felnőtteknek új repertoárt állítottak össze. A csoport tagjai képzésekre, tánctalálkozókra járnak, kutatómunkát folytatnak. Ma már a táncosok is tanítanak, a folyamatos fellépések mellett. Csaba célja ugyanis, hogy erős mozgalmat alakíthasson ki, egy nagy műhelyt hozzon létre. Ennek érdekében amellett, hogy Zalahalápon, Tapolcán, Badacsonytomajon, Badacsonytördemicen 23 csoportot tanít, óvodásokat, iskolásokat és felnőtteket, Kapolcson énekképzés folyik a vezetésével. Az ottaniak környékbeli dalokat tanulnak kedvük szerint, hogy majd a helyi rendezvényeken énekelhessenek. Amellett Csaba a zenészek képzését is elindította, így hamarosan népzenei vonalon szintén nyithatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!