Badacsonytomaj

2017.01.12. 20:15

Megőrizték az egységet

Badacsonytomaj - Krisztin N. László polgármester szerint az elmúlt év legnagyobb eredménye az volt, hogy megőrizhették az egységet, a közös gondolkodás igényét a város szempontjainak figyelembevételével.

Tóth B. Zsuzsa

- A városban tavaly közel 60 millió forintot költöttek engedélyes tervek készítésére, a strandok, járdák felújítására, temetők fejlesztésére, eszközbeszerzésre. Fejlesztési szempontból az egyik legnagyobb eredmény, hogy sikerült megfogalmazni az összes rövid és középtávú fejlesztési célt, s hamarosan minden programra lesz terv, amelyre a közeljövőben pályázhatunk. Sikeres turisztikai szezonon vagyunk túl, köszönet ezért a turisztikai partnereknek, a szálláshelykiadóknak, a szolgáltatóknak, s természetesen mindazoknak, akik vendégként ellátogattak Badacsonytomajra! - hangsúlyozta a polgármester.

A település működtetését a gazdálkodás, a társadalmi szerepvállalás és a szociális érzékenység hármasa határozta meg. A város 900 millió forint körüli összegből gazdálkodik. A lehetőségek szerint támogatják a helyben működő vállalkozásokat, amelyek erősödnek, fejlesztenek, foglalkoztatnak, iparűzési adó fizetésével segítik a közösségi célokat. Az intézményeik jól működtek, saját tulajdonú cégeik megerősödtek. Büszkék rá, hogy minden helyi intézményt és céget helyi lakos vezet, egy ilyen kis településen jelentős hatással bír, hogy miként tudnak gazdálkodni a helyi személyi erőforrásokkal. Az alkalmazottak kilencven százaléka is a mikrotérségből való.

Krisztin N. László polgármester: - Az iskola működését évente több millió forinttal támogatjuk
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A városüzemeltető céget 31 millió forinttal támogatták, melyben fejlesztési pénzek is szerepeltek - emelte ki a polgármester. Hozzátette, hogy a cég hatékony működése rendkívül fontos a turisztikai célok szempontjából is. A közös fenntartású óvoda térségi szerepet kapott, megújult a kerítése, korszerűbb lett a játszótere, és pályáznak az energetikai felújítására, valamint bölcsőde kialakítását tervezik. Az iskola működését több millió forinttal támogatják.

A kulturális intézmény nyolcvan programot szervezett a tavalyi évben. Bizonyos kulturális területeket a jövőben önkormányzati támogatással szeretnének megpályáztatni, hogy tehermentesítsék az intézményt, illetve a piaci folyamatokat jobban ki tudják használni. Köszönettel tartoznak azoknak a civil szervezeteknek is, amelyek saját programjaikkal járultak hozzá a város kulturális életéhez. A fiatalok megtartása érdekében elindították a Badacsony hazavár elnevezésű programot. Ennek keretében születési támogatással, bölcsőde építésével, letelepedési támogatással, ösztöndíjprogramokban való részvétellel, fecskelakások építésével, ifjúsági önkormányzat szorgalmazásával igyekeznek a fiatalokat helyben tartani.

A polgármester szerint a jövőben is törekednek a település biztonságos üzemeltetésére, tartalékok képzésére, igyekeznek a változásokhoz alkalmazkodni, s emellett a pályázati források megszerzése és a közösség formálása is kiemelt feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!