Badacsonytomaj

2017.02.02. 10:45

Medvét táncoltattak az óvodások

Badacsonytomaj - A Pipitér óvodában cseperedő gyerekek sem maradtak le a medvelesről és -táncoltatásról csütörtökön.

Tóth B. Zsuzsa

Igaz, hogy a medve bőrébe az egyik óvónő, Nagy Péterné bújt, de remek hangulatban emlékeztek meg a kicsik február eleji jeles napról. A hagyományőrző munkaközösség vezetőjét, mint alkalmi medvét, megtáncoltatták, de hallhattak tőle a néphagyományokról, a gyertyaszentelőről, a medvés hiedelmekről és arról, hogy azok milyen módon kötődnek a télhez. Az óvónő munkatársaival medvés mesékkel és a mézzel ismertette meg a gyerekeket, mézes gyümölcsöket kínáltak nekik az aulában, ahol erre az alkalomra idén is felállították a medve barlangot a saját, egyre bővülő mackó gyűjteménnyel.

Nagy Péterné bújt a medve bőrébe a badacsonytomaji óvodában
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A hatvan férőhelyes intézményben telt ház van, a gyerekeket három csoportban nevelik a pedagógusok. Az óvodába a városi gyerekek mellett badacsonytördemici, ábrahámhegyi, salföldi, káptalantóti, gyulakeszi, nemesgulácsi gyerekek is járnak, az intézmény még ebben az évben bölcsődei csoportot tervez indítani. Van rá igény, hiszen az óvodai gyereklétszám növekedése elindult és egyre többen várnak babát. Tíz-tizenkét fős csoport indulhatna, három dolgozónak munkát adva. A hely adott, kisebb átalakítással elfér az óvodában az új csoport. Az épület felújítása ugyancsak a tervek között szerepel, szigetelnék a falakat és kazáncserére várnak, valamint a vizes blokkok felújítására, mindez pályázati támogatással valósulhat meg – tudtuk meg az óvoda vezetőjétől, Boltné Tóth Melindától. Az óvoda helyi programjában kiemelt szerepet kap a néphagyomány őrzés és az anyanyelvi nevelés. A középső és nagycsoportos gyerekek néptáncolnak hetente egy órában, Pintér Ivett néptáncos óvónő irányításával. A környezeti nevelésre ugyancsak nagy hangsúlyt fektetnek, madárbarát és zöld óvoda is egyben az intézmény évek óta. Előnyt jelent továbbá, hogy a szükséges fejlesztéseket helyben meg tudják oldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!