Badacsonytomaj

2017.04.21. 12:02

Együtt nyitották a hajózási szezont

Badacsonytomaj - Közös érdekünk, hogy a települések fejlődjenek, ez alapvetően a turizmusból lehetséges, amit a balatoni hajózás erősíthet. Ennek reményében találkozunk ilyenkor mindig.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt köszöntőjében Krisztin N. László polgármester a Badacsonytomaj és Fonyód hagyományos közös hajózási szezonnyitó ünnepségén pénteken a Hotel Bonvinoban.

A polgármester leszögezte, hogy a legfontosabb most, hogy a turisztikai szezon eredményes legyen és mindannyiuk megelégedését szolgálja.

- Évtizedek óta tervezzük a szezon hosszabbítását, idén erre talán az eddiginél is több lehetőség nyílik. Jó példa volt rá az átcsúszás, a több ezer embert mozgósító rendezvényből a jövőben egy turisztikai attrakció lehet. Tennünk kell azért, hogy ne csak három, négy hónapig tartson a bevételben gazdag időszak. A szezont mi marketing erősítéssel, a hagyományos programok szélesítésével és újak bevezetésével várjuk. Badacsony 1987-ben a Szőlő és bor nemzetközi városa elismerő címet kapta Párizsban, a 30 éves évforduló a badacsonyi szőlő és bor éve, jó pár program szolgálja a szőlő és bor ügyét – mondta a polgármester. A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) nevében Kollár József vezérigazgató a két város közti középvizen mondott köszöntőt, örömét kifejezve, hogy a hagyományos ünnepet a két város hajózással köszönti.

A fonyódiak néptánccal köszöntötték a Badacsonyból érkezőket

-  Az idei évi terveink mindkét települést érintik, az idén a beruházásra költhető 800 millió forintból jut a fonyódi vitorlás kikötő felújítására, átalakítása és bővítése, tovább a badacsonyi közforgalmú kikötő felújítására szintén. Utóbbira több, mint 60 milliót költünk – mondta a vezérigazgató. Azt kérte a jelenlevőktől, hogy ünnepeljék eztán is azt a szívet melengető barátságot, ami a két települést összeköti. Hozzátette, hogy örvendetes módon egyre több hasonlóra van példa a tó partján. Hangsúlyozta, hogy fontosak ezek a kapcsolatok, hogy ne egymás versenytársai legyenek a települések, hanem egységes turisztikai régiót alkossanak.

Hidvégi József, Fonyód polgármestere  úgy fogalmazott, hogy örömmel látja, hogy egyre jobb a tó turisztikai mérlege, a találkozó is erősíti azt egy újabb hírrel a Balatont kedvelőknek. A két település közti, több, mint 130 éves kapcsolat reményei szerint egyre erősödik, ezt segíti majd a komp indítása. A Fonyód és Badacsony turisztikai fénykora előtt állva a fonyódiak örülnek, amikor a badacsonyiak átmennek hozzájuk a kolbász fesztiválra, vagy télen átcsúsznak, így a két város közti sok éves szoros kapcsolat télen nyáron virágzik.

A túlsó parton a Fonyódi Betyárok Táncegyüttes adott műsort és Domina Barnabás hadnagy vezényletére a balatoni hajózás 171. évfordulójára, valamint a fonyódi hajóindítás 27. alkalmából a helyi első gyermek  huszár és tüzér bandérium adott le díszlövést. Az ünnepség kvíz játékkal és ebéddel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!