Badacsonytomaj

2017.05.08. 18:54

Áttetsző színrétegek összjátéka

BADACSONYTOMAJ - Ami Egrynek az áttetsző színrétegek összjátékából feltáruló tér volt, az Szily Gézának az áttetsző színrétegek összjátékából feltáruló idő.

Tóth B. Zsuzsa

Ezen szavakkal nyitotta meg az Egry József Emlékmúzeum június 8-ig látható időszaki kiállítását Szily László újságíró, a művész fia. - A Badacsonynak megvan az a különleges szerencséje, hogy a szőlőszemekbe beszivárgó bazaltaromán kívül itt egy festő látásmódja is helyi íznek számít.

Egry József párás színperspektívája, fátyolrétegeken keresztül feltáruló szédítő térélménye minden magyar ember agyába beleégett, a badacsonyiakéba pedig nyilván még annál is sokkal mélyebben. Pont emiatt gondolom azt, hogy Szily Géza kiállítása különösen érdekes élmény lehet a bennszülött badacsonytomaji és környékbeli nézőknek.

A papám leginkább talán az idő, az emlékezés festője. Még a legkonkrétabb természeti vagy városi tájélményekre épülő képei is olyanok, mintha, miután távcsövével befogta a látványt és elkezdte tekergetni a gyűrűket, a tér eddig homályos rétegei helyett az emlékek kerülnének éles megvilágításba - mondta Szily László.

A tárlatmegnyitóra érkezőket Berecz Nikolett, az Egry művelődési központ vezetője, Krisztin N. László polgármester és S. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!