Baba

2015.08.30. 19:19

Terhességi fogápolás

A kismamák a hormonváltozás miatt jóval fogékonyabbak a fogínybetegségekre, ezért a terhesség alatt különösen fontos a megfelelő fogápolás.

Napló információ

A terhes nők hormonszintje a várandós időszak végéig növekszik, ennek következtében az íny vizenyősebb, ödémásabb lehet, ami könnyebben átengedi a baktériumo-kat, mondta érdeklődésünkre Pozsgay Katalin, Veszprém megyei fogászati szakfel-ügyelő főorvos.

Ilyenkor nem csupán lepedék alakul ki a fogakon nagyobb eséllyel, hanem a fellazult nyálkahártyán megjelenő kórokozók miatt begyulladhat az íny, ami vérzéssel és duzzadt, vöröses ínyszéllel járhat együtt. A szakember kiemelte, a fogágybetegségtől szenvedő kismamáknál a koraszülések gyakorisága is nagyobb, ezt több kutatás is bebizonyította, emiatt különösen fon-tos a megfelelő szájhigiénia és fogápolás a terhesség ideje alatt.

A fogorvos azt tanácsolja, a várandósság idején a kismama minden étkezés után mosson fogat, és használjon fogselymet legalább naponta egyszer. Az évenként egy- szer esedékes kontroll helyett a terhesség során többször menjen fogorvoshoz.

Az első trimeszterben a fogorvosokhoz érkező kismamák figyelmét felhívják a fogápolás fontosságára, valamint eltávolítják a meglévő fogkövet.

A szakember azt javasolja, a szülés előtti időszakban új-ra látogasson el a kismama a fogorvosához, hogy a fogkövet és a lepedéket ismét eltávolítsák.

A várandósság alatt fokozottan figyelni kell az étkezésre is: a kismama fogyasszon kevesebb szénhidrátot, ez a túlzott súlygyarapodás miatt is fontos.

Pozsgay Katalin hangsúlyozta, a közhiedelemmel ellentétben a baba nem vonja el a kalciumot az anyától, ez nem okoz fogszuvasodást, az viszont igaz, hogy a terhes-ség alatt megváltozhat a nyál-összetétel, és több lepedék
rakódhat a fogakra, amelyek akár szuvasodást is okozhatnak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!