Apácatorna

2017.05.22. 14:40

Halászsas érkezett: a dobai kastélykert rekonstrukciója után tűnt fel a ragadozó

Pár éve megtörtént a dobai Erdődy-kastélykert helyreállítása. A tavak rekonstrukciója révén új madárfajok jelentek meg.

ifj. Vasuta Gábor

Nagyobb lett a szabad vízfelület, amely egy vonuló madár számára felülről nézve "becsillan". Nagy meglepetés ért, mikor március idusán itt járva feltűnt egy halászsas (Pandion haliaetus), majd további látogatásaim alkalmával is sikerült látni a ragadozó madarat a tavak felett.

Hazánkban leggyakrabban március és április hónapokban találkozhatunk velük nagyobb folyóink, halastavaink mentén. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke félmillió forint
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Európa középső, déli és keleti tájain költ. Fészkét az esetek többségében erdei fenyőre építi. A több éven át használt és minden évben tatarozott halászsasfészek magassága a két métert is meghaladhatja. Évente csak egyszer költenek, általában három tojást tojva, színük rozsdabarna, sűrűn foltozottak. A tojó kotlik, párja legfeljebb rövid időre váltja, amíg az az általa hozott zsákmányt a közeli fán elfogyasztja. A kikelt fiókák és a család hosszú ideig összetart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!