Baglyok: Szerelem első pillantásra

2017. február 16., 10:30 szerző: ifj. Vasuta Gábor fotós: ifj. Vasuta Gábor
komment
Apácatorna - Mikor az utolsó templomtornyot is lezárták a környékünkön, tudtam, hogy nincs más tennivaló, mint visszatelepíteni oda a baglyokat.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Elsőre egy kedves műkedvelő barátommal vágtunk bele. A legelső gyöngybagoly-költőládát falunk tornyába pakoltuk ki. Ekkor hárman vettünk részt a munkában, későbbi segítőmmel, akivel a mai napig együtt dolgozunk. Így hárman, Péterrel és Erikkel fogtunk hozzá a művelethez, amely cirka öt óra alatt le is zajlott.

A költőláda olyan nagy volt, és egyben volt, hogy nem tudtuk a torony felső részére, a harangok mellé kitenni, így fel kellett bontani a szerkezetet, no meg utána nyilván vissza is kellett alakítani.

Barátkozás

Ez a torony pusztán azért kedvenc, mert életem első gyöngybaglyát itt láttam meg, akkor a falusi gyerekek közül Jocó mutatta meg nekem. Nem gondoltam volna, hogy egy életre szerelem lesz. Majd sorra jöttek a helyek. Volt, hogy angol önkéntesekkel dolgoztuk, ez volt a legnagyobb élmény, mert egy nagyon fiatal és csinos lánnyal dolgozhattam együtt.

A legnagyobb sikerélmény akkor ért, amikor kora tavasszal ellátogattam a Marcal-medence egy kis falvába, és a toronyba, a harangokhoz érve kiugrott valami. Ezt a hangot semmivel nem lehet összetéveszteni, így csak bagoly távozhat. Majd, mikor megláttam a hófehér tojásokat. Na, ilyenkor történik az, hogy nincs megállás. Sőt, volt olyan élményem, hogy - szintén egy piciny faluba - kiraktunk egy ládát, és rá egy hétre már gyöngybagolyköpet volt benne.

A másik megtelepítendő faj, pontosabban fogalmazva, amely madáron segíteni szeretnék, az a macskabagoly. Nem egy ritka jószág, de tudom, mikor testvérem kiskorában lejött hozzánk a nagyvárosból és egy igen hideg februári éjjelen a harapni valóan friss levegőn a Tüskevári-erdőben macskabaglyot hallgatunk a csillagos égbolt alatt, hatalmas élmény volt számunkra/számára. Azóta eltelt sok-sok év, az erdő szinte már a múlté. A környék legszebb erdeje volt, ma már rengeteg benne a tarvágás. Nagyon régen ebben az erdőben egy egerészölyvfészekben mutatott Tevely Ricsi barátom egy kotló macskabaglyot. Életre szóló élmény volt.

Macskabagoly szülő, frissen kikelt fiókái mellett

Nos, ahogy tűnt el az erdő, én egyre jobban azt terveztem, segítek nekik. Hiszen nemcsak nekem, számos embernek hatalmas élményt nyújtottak ezek a baglyok. Elkezdtem hát kirakosgatni az odúkat, az elsőt Kadocsával. Majd mikor a legelső D típusú, macskabagolynak szánt odúban megláttam a négy hófehér tojást, tudtam, nem lesz megállás. A mai napig több mint harminc kihelyezett költőodú várja őket. Már nemcsak a Tüskevári-erdő a célterület, de a legtöbb persze ott van. Ide még nejemmel, Krisztával másztunk fel létrával, hogy meglessük a fiókákat.

Munkánkat mindig leírhatatlan öröm koronázza, már akkor is, ha kint van egy odú vagy költőláda. A lelket melegség tölti el. Vannak persze olyan emberek, akik nem nézik jó szemmel ezen tevékenységet, amit azért nem értek/értünk, mert jót teszünk.

Toronyban költőláda gyöngybagolynak

Aztán megszületett a lányom, elvittem bagolyfiókalesre, megmutattam neki egy első gyöngybagolyfiókát, majd rá egy évre az első macskabagoly-fiókát. Ahogy egy piciny tisztaság közeledik kis ujjaival egy piciny bagoly felé: csodás érzés.

Napjainkra a cél hogy gyerekem vagy az ő gyereke is átélhesse, amit én. Ennek érdekében kell segíteni a baglyokon. A mai felgyorsult világban, az autóutak mentén, a környékünkön láttam már elgázolt gyöngybaglyot, macskabaglyot. Ilyenkor azon tűnődök el, sietünk, de hova. A fejlődés egy lehetőség lenne, ha ezzel a lehetőséggel jól élnénk.

Erik barátom, azt mondta, hogy abban a faluban, ahol nem akarják a költőládát, ne is tegyük ki, mert nem lesz madár abban a templomtoronyban. Negatív hozzáállás. Régen kézzel harangoztak, a harangozó a saját rezgéseit küldte a falu lakói felé. Ma ez elektromos.

Volt olyan tulajdonos tavaly, mikor mezőgazdasági épületekben mértünk fel Vas megyében a gyöngybagoly és kuvikállományt, hogy úgy fogadott a tulajdonos, és büszkén mesélte el bizony nála van mindkét faj: Van ám gyöngybagoly és kuvik is! Nagyon fontos feladatunk, hogy elmagyarázzuk, ahol van GYB ott nem kell mérget kitenni, ezt a hasznos munkát elvégzik a baglyok. Tervezzük oklevél átadását, az lenne a neve hogy Bagolybarát templom, bagolybarát település.

Kókay Szabolcs csodás festménye lenne az oklevélen, azok a települések kapnák, ahol van kint költőládánk akár a templom tornyában akár egy mezőgazdasági épületben (régi TSZ telep, uradalmi majorság). Ezzel ösztökélve a többi települést is. Sokszor gyűrűzéskor megmutatom a felvételeket és boldogságot látok az emberek szemében, akik örülnek, hogy újra költ GYB a falujukban. Kiemelném egy Vas megyei falut, ahol a gondnok házas pár, bár sajnos tavaly már csak a hölgy tagja a néni eljön és megnézi velem a szaporulatot. Minden Isten teremtménye, mint ahogy mi is így meg kell becsülni.

Ebben nekem fontos feladatom van, hogy gyerekemnek és unokájának is legyenek ilyen élményei. A munka másik fontos része, hogy nem csak költőhelyet, hanem nyugodt zavartalan nappalozó vagy télen pihenő helyet biztosítunk a bagoly (kuvik vagy GYB számára). A másik faj a macskabagoly. Igaz, hogy még gyakori, de télen sok-sok odvas fát átnéztem a Tüskevári-erdőben, volt olyan esztendő tizenöt évvel ezelőtt, hogy három-négy csonkban, idős odvas fában találtam télen nappalozva macskabaglyot. Ezeket a fákat kivétel nélkül mind kivágták napjainkra, sőt egyik erdőt tarra vágták.

Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy ha egy háborítatlan téli nappalozó helyet adok a mesterséges odúkkal a macskabaglyoknak már célt értem el. Napjainkra több odúban télen ott pihen bent a macskabagoly. Mikor esténként lehajtom fejem, mindig arra  gondolok, hogy légvonalban pár kilométerre tőlem most indul vadászni abból az odúból a macskabagoly, amelyet én helyeztem ki neki. Jó érzés.

 

ifj. Vasuta Gábor

2017. február 16., 10:30 szerző: ifj. Vasuta Gábor fotós: ifj. Vasuta Gábor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...