Apácatorna

2016.09.16. 18:45

Joggal válhatna Káptalanfa címernövényévé - Megél havasi gyepenés szikes pusztán is

Amikor az ember növények határozására, majd később fotózására adja a fejét, először a szép, mutatós virágokat keresi, mígnem rájön arra, hogy a bangóknál, kosboroknál vannak sokkal, de sokkal ritkább növények is.

Vasuta Gábor

Kezünkbe véve hazánk védett növényeinek képeskönyvét, nagyobbrészt mutatós virágokat láttatunk benne, de rejtőzködő kincseink között sok kevésbé látványos ritkaság szerepel - akár megritkult gyomok vagy kevésbe látványos növények formájában. Ilyenek többek között a sások (Carex). Határozásukhoz elengedhetetlen egy vagy több határozókönyv, és számos faj több tucat példányát szemügyre kell venni ahhoz, hogy gyakorlatot szerezzünk sás-ügyekben. Persze még több év tapasztalatszerzés után is akadnak fejtörő fajok.

Pár napja Káptalanfa határában, a településtől jó mesz-sze egy mesés láprétet találtam, túl azon, hogy patak partján fekszik, még néhány feltörő forrás is táplálja azt. Az egyik ilyen állandó vízborítású, nagy szittyós foltban akadtam egy hazai viszonylatban nagyon ritka növény-re: az északi sásra (Carex hartmanii).

A sásoknak idehaza több mint 60 fajuk él, több védett is. Közéjük tartozik az északi sás
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

E ritkaság megtalálása után jobban szemügy-re vettem az élőhelyet, ahol olyan kuriózumok is megjelentek, mint a mocsári tarkalepke (Euphydryas aurinia), mely eddig csak a devecseri Széki-erdőben fordult elő megyénkben, ott is a jobb állapotban megmaradt lápréteken. Továbbá az északi galajnak is nagy állománya került elő a fenti területről, ez szintén szórványos előfordulású fajok közé tartozik. A sásoknak idehaza több mint 60 fajuk él, köztük több védett is.

Közéjük tartozik az északi sás. A sásokat sokan a vizes élőhelyeken képzelik csak el, holott a havasi gyepektől a szikes pusztáig számos élőhelyen képviseltetik magukat. Az északi sás joggal válhatna Káptalanfa címernövényévé ritkasága folytán. Megyénkben a nyirádi Sár-állón, a Sásdi-réten találkozhatunk vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!