Apácatorna

2015.07.17. 09:10

Apácatorna környezetvédő település - Odafigyelnek az idősek biztonságára is

Biológiai úton bontja le a háztartásokban keletkező szennyvizet az a berendezés, amelyet három éve telepítettek Apácatorna 51 háztartásába.

Tisler Anna

Kovács Béla polgármestertől megtudtuk, környezet- és pénztárcakímélő megoldást kerestek. A berendezéshez minden hónapban 500 forintért kapják meg a lakosok az anyagok lebontását végző baktériumokat. Az így megtisztított víz a természetbe távozik, nem károsítva azt. Ma alig kétszáz bejelentett állandó lakost tartanak nyilván a településen, sokan közülük egyedül élnek. Népes a nyolcvan év feletti korosztály is. A település az igénylőknek biztosítja a házi segítségnyújtást. Jelenleg két gondozónő látja el a feladatot. Egyikük Molnár Zoltánné, aki önkormányzati képviselő is egyben.

A település templomát nemrég újították fel (Fotó Tisler Anna)

- Az idősek többsége csak részben tudja ellátni magát, azért veszik igénybe a szolgáltatást -mondta Molnár Zoltánné. - Minden évben megszervezzük számukra a szépkorúak napját. Meghívjuk valamelyik közeli település nyugdíjas klubját, a tagok műsort adnak. A mi időseinknek tetszik, mondják, nekik is volna kedvük klubba járni, közösen énekelni, verset mondani. Csak sajnos még nem találtuk meg azt a szépkorút, aki összefogná a társaságot, szervezné a programjaikat. Az önkormányzat szeretné, ha az idősek társaságba járnának. Reméljük, hamarosan jelentkezik valaki, aki vállalja ezt a feladatot.

Kovács Béla polgármester Karácson Imre emléktáblája előtt

Karácson Imre szülőházát helytörténeti gyűjteményként hasznosítja a község

A település tervezi, hogy térfigyelő kamerákkal szereli fel a közterületeket, amely sokat javítana a lakosok, főként a magányos idősek biztonságérzetén. A közbiztonság jó, mindenki ismer mindenkit, ha gyanúsan mozgó idegen jelenne meg a községben, azonnal felfigyelnének rá. A körzeti megbízott rendőrt is gyakran látják. Beszél a lakosokkal, tartja a kapcsolatot az önkormányzattal. A 8-as számú főút mellett fekvő községet a házalók is elkerülik. A lakosok komolyan vették a kérést, hogy ismeretlent ne engedjenek be a lakásba, és idegentől ne vásároljanak akkor sem, ha nagyon kedvezőnek tűnik az ajánlata.

A helybeliek szeretnek együtt lenni, közösen szórakozni. Igénylik a falunapi programokat. Az idén augusztus 21-én tartják a rendezvényt. A képviselő testület által erre a célra elkülönített összegét a megyei könyvtár kiegészíti, így több fellépőt tudnak hívni. Ugyancsak sikeres a karácsonyi ünnepvárás idején a művelődési házban tartott adventi koszorú készítés.

Lovász János, Horváth László és Talabér Zoltán a garázskaput építi

- Évek óta olyan sokan vagyunk, hogy alig férünk el az asztalnál - mondta a polgármester. - Az anyák napját eddig a művelődési házban tartottuk, az idén a gyerekek otthonukban keresték fel az édesanyákat, verset mondtak, átadták az önkormányzat által vásárolt virágokat. Szent Mihály napját is megünnepeljük. A művelődési házunk 1959-ben épült, időszerű volna egy nagyobb felújítás. Keressük a pályázati lehetőségeket. A belterületi utak felújítása is szerepel a terveik között.

A falugondnoki szolgálat évek óta működik, autóbuszt nemrég cserélték ki. Az új jármű 10 millió forintba került. A 8-as számú főút tervezett bővítése miatt a település rendezési tervét is módosítani kellett úgy, hogy jusson hely a másik sávnak is. A lakosság csak kommunális adót fizet, amelyből évente alig 200 ezer forint folyik be. A vállalkozókra nem vetették ki az iparűzési adót. A község számára is is jó, ha a négy vállalkozó a saját megélhetéséről gondoskodik, és  alkalmazottakat is foglalkoztat.

Az önkormányzat a Start munkaprogramban jelenleg hat helybelit foglalkoztat. Őshonos gyümölcsfákat ültettek, amelyek pár éven belül termőre fordulnak. Addig burgonyát, kukoricát, hagymát termelnek. A közfoglalkoztatásban részt vevők a települést rendezik, és júliusban egy önkormányzati épületet újítanak fel, amelyben a traktort tárolják majd.

A község büszke a húsz éve alakult, a megyei negyedik osztályban játszó labdarúgó csapat tagjaira, akik az egyesület fennállása óta a legjobb eredménnyel, másodikként zárták a 2014-2015-ös évadot. A polgármester, aki a sportolók edzője is, elmondta, csupán egyetlen ponttal maradtak le a győztestől, és ők is ennyivel előzték meg a harmadik helyezettet. Szeptemberben csaknem változatlan felállásban folytatják a sportolást, ketten mentek el és négyen igazoltak hozzájuk. A térség csapataival már megkezdték a felkészülési mérkőzéseket. A kezdet ismét reményre ad okot.

Apácatorna nem csupán a jelennel törődik, a jövőért dolgozik, a múlt értékeinek megőrzését is fontosnak tartja. A település kétszer semmisült meg tűzvészben, de újjáépült. A források 1212-ben említik először. A templomot, amelyben kéthetente tart misét a tüskevári plébános, az egyház nemrég 15 millió forintért újította fel. Nemrég vásárolta meg a község a neves szülötte,  dr. Karácson Imre történetíró szülőházát, az épületet falumúzeumként hasznosítják. Karácson Imre megtanult törökül és feldolgozta a török történetírás magyar vonatkozású anyagát. A Magyar Történelmi Társulat tagjai sorába fogadta. Tíz könyve és 63 tanulmánya jelent meg. Az első olyan európai tudós volt, aki bejutott a szultán levéltárába. A faluházon tábla őrzi emlékét.

Címkék#Apácatorna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!