Alsóörs

2015.08.01. 13:46

Török vitézek lepték el az alsóörsi strandot

Alsóörs - Török minták minden második gyerkőcön, szablyák mindenfelé, a hastáncos körül pedig fátylak tengere lebeg. Talán így lehetne legjobban jellemezni az alsóörsi strandon rendezett Török világ elnevezésű rendezvényt.

Kekk Sára

Fotók: Stiger Ádám

Alsóörsön nagyszerű programra hívják az érdeklődőket immár negyedik éve, a hódoltság korának bemutatására. Már szombat délelőtt az Attrakció csapat szabadtéri játékokkal hangolta a jelenlévőket a két nap törökkori rendezvényeire, míg a Pannon Várszínház Péter és a farkas történetét mutatta be a strandon rögtönzött színtéren. Délután Csobánc Váráért Alapítvány török-magyar harcművészeti bemutatóját élvezhette a közönség, ahol a fegyverek bemutatóján kívül a tűzfegyverek kialakulásának történetével, a hajdúk életével, a törökkori hadviseléssel és öltözettel is megismertették az előadók a közönséget. A délutánt felpezsdítette még a török és balkáni zene és táncoktatás, kötélverés és gyertyamártás. A hangulatos múltidézés ötlete egyébként négy évvel ezelőtt az alsóörsi és a lovasi polgármester fejéből pattant ki, akik úgy gondolták, megfelelő fesztivál-körítést hoznak létre Alsóörs nevezetességéhez, az úgynevezett Törökházhoz kapcsolódóan. Az alsóörsi ófaluban található Törökház, illetve a község török emlékei tiszteletére tartják hagyományosan a török dalokkal, táncokkal, előadásokkal, bábjátékokkal, játszóházakkal, kiállításokkal, kézműves vásárral és zenei produkciókkal fűszerezett két napos fesztivált.

Címkék#alsóörs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!