Alsóörs

2017.01.30. 17:15

Színdarab és díjátadó

Alsóörs - Zsúfolásig megtelt az Eötvös Károly Művelődési Központ színházterme. Legelőször Praznovszky Mihály irodalomtörténész osztotta meg gondolatait a közönséggel, majd a helyi iskola tanulói adtak elő egy színdarabot. Végül az alsóörsi Csipkeműhely Örökség-díjban részesítette az intézményt.

Szendi Péter

- Alsóörsön beszélni, az Endrődi-kultusz megteremtői előtt, igen nehéz feladat. Majdnem azt mondtam, a hagyományok ápolói előtt, de olvastam egyszer egy nagyon jó Sebő Ferenc-mondatot, aki szerint a hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományainkat megélni kell, mert csak akkor maradhatnak meg!" - kezdte gondolatait Praznovszky Mihály irodalomtörténész, aki megnyitotta az ünnepséget. Leszögezte, hogy az ő felfogása szerint 1823. január 22. nem a Himnusz megírásának napja, hanem a letisztázásáé. Ez a vers ugyanis nem egy nap alatt íródott, hanem Kölcseynek addigi életében, 33 év alatt formálódott.

Praznovszky Mihály irodalomtörténész, muzeológus Fotó: Szendi Péter

Ezután az Endrődi Sándor általános iskola színjátszó köre adta elő Örkény Tóték című művének színpadi feldolgozását, amely hatalmas sikert aratott. Felkészítő tanáruk Novákné Juhász Andrea volt. A darabban feltűnt Füzesy Rebeka, Gaál Zsanett, Kovács Dominik, Simon Luca, Strelicz Ákos, Szobonya Barnabás és Tábori Olivér 8. osztályos tanuló.

Az ünnepség keretében átadták az alsóörsi Csipkeműhely által alapított Örökség-díjat, amelyet az idei évben az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda-utánpótlásközpont kapott meg. A díjat Mészáros Károly igazgató és az intézményt fenntartó Alsóörs-Lovasi Református Társegyházközség nevében Kálmán Csaba lelkipásztor vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!