Alsóörs

2017.03.07. 16:05

Stabil a költségvetés, jelentős fejlesztések indulnak Alsóörsön

Egyhangúlag elfogadta az alsóörsi képviselő-testület az idei költségvetést, melynek főösszegét 783 millió 722 ezer forintban állapította meg. Ebből 190 millió forintot szánnak beruházásokra.

Szendi Péter

Hebling Zsolt polgármester lapunknak elmondta, hogy nagyon sok függőben lévő pályázatuk van, így a költségvetés számadatai elérhetik majd akár az 1 milliárd forintot is. Az adóbevételek összege tavaly meghaladta a 200 millió forintot. Ugyan 10 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a településen, de az eddig befizetett 1 forint kúrtaksa után az állam már csak 1 forint támogatást biztosít, ezért megemelték ennek az adónak a mértékét.

Hebling Zsolt polgármester
Fotó: Szendi Péter

- Fontosnak tartottuk, hogy 30 millió forintos tartalékot különítsünk el a költségvetésből, hiszen ekkora volumenű büdzsénél mindez szükséges. Szeretnénk felújítani a Merse park felett található utat. A már meglévő murvás parkoló továbbfejlesztésén gondolkodunk egy közösségi tér létrehozásával. Térkövezés, padok, tájékoztató tábla és távcső kihelyezése szerepel a terveink közt, mert a kilátás itt csodálatos a Balatonra. Évek óta problémát okoz a Március 15. utcában a csapadékvíz-elvezetés. Lakossági hozzájárulással teljesen felújítanánk ezt az utcát. A művelődési ház külső hőszigetelése és a nyílászárók cseréje szintén a terveink közt szerepel, amennyiben pályázatunk sikeres lesz. Az üdvözlő- és utcanévtábláinkat szeretnénk továbbfejleszteni. A strandi fejlesztések között szerepel egy játszótér kialakítása. Jól bevált a rendőrség által javasolt kamerarendszer, melyet bővíteni szeretnénk - vázolta a jövő elképzeléseit Hebling Zsolt polgármester.

Ami már biztos az idei fejlesztésekre vonatkozóan, hogy az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok a Belügyminisztérium által kiírt pályázaton 20 millió forintot nyertek, melyből az Endrődi Sándor utca mentén folytatják tovább a járdaépítést. A Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán 37 és fél millió forintot kaptak az óvoda bővítésére, így egy új csoportot indíthatnak ősszel, sőt terveik között szerepel egy minibölcsőde létrehozása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!