Alsóörs

2016.08.23. 19:30

A tűz és a vöröskő - Tizenötödik alkalommal faragták a szobrokat

Alsóörs - Tizenkét kőfaragó, kőszobrász csatlakozott az idei szimpóziumhoz, amelynek igazán inspiráló témája volt: a tűz.

Kekk Sára

Immár tizenötödik alkalommal rendezték meg Alsóörsön a Nemzetközi Kőszobrász, Kőfaragó Szimpóziumot, ahol amatőr és profi szobrászművészek találkoztak, hogy a megadott téma szerint mindenki kifaragjon egy-egy szobrot. A szobrászok a térség jellegzetes kőzetéből, vörös homokkőből készítik alkotásaikat, amelyeket az alkotótábor végén egy árverésen értékesítenek a móló melletti parkban.

- Idén négy cseh kőszobrász csatlakozott hozzánk, akik könnyen beilleszkedtek a tizenkét tagú csapatba. Napközben dolgoztak, és bár idén két esős napunk is volt, az árverésre tizennégy mű is elkészült - mondta az alkotótábor ötletgazdája, Both Gábor.

Az alkotók egymás munkáit is figyelték faragás közben, a képen Balaskó Attila Koreny Viktóriával
Fotó: Zórád Ferenc

A tábor zárónapján Ferenczy Gábor alpolgármester köszönetet mondott a szervezőknek, a régi és új alkotóknak, majd az előző évek szokásához híven a szobrokat elárverezték. Itt végül öt alkotás talált gazdára, ezek közül a tűzistennőt, ahogy a művész, Zbiskó László nevezi, Silát ábrázoló alkotás volt a legkeresettebb. A tűzről nem meglepő módon sokan a szerelemre, a viharos érzelmekre is asszociáltak, így született meg többek között a Lángoló szív, a Tűzbe zárva, a Szerelmes lángocskák és a Neked című alkotás.

- Azok a kőszobrok, amelyek most nem találtak gazdára, az alsóörsi önkormányzathoz kerülnek, így még sokáig láthatják őket az érdeklődők - mondta el érdeklődésünkre Both Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!