Állatvilág

2016.04.17. 10:35

Veszélyben a fecskék - Érdemes védeni a madárpopulációt

Csopak - A klímaváltozás miatt megfogyatkozott a fecskeállomány, ami az emberekre nézve is komoly egészségügyi veszélyt jelenthet.

Kutasi Zsófia

Áprilisban érkeznek a fecskék hazánkba, korábban a hónap elején, a klímaváltozás miatt manapság több hullámban repülnek el a telelőhelyről. A madarak Afrikában, a Szaharától délre telelnek, légvonalban is több mint tízezer kilométert tesznek meg mire elérnek Magyarországra.

Hazánkban három fecskefaj honos melyek közül a molnárfecske a legtöbb helyen, főleg városokban a Balaton közelében is több helyen fellelhető, például vasútállomásokon, a füsti fecske elsősorban falun, csűrben, istállóban fészkel.

Szinai Péter A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai és ökológiai szakreferense elmondta, 2008-ban a jelentős lehűlés miatt országszerte megtizedelődött az állományuk. 2010-ben a hideg május és június szintén kárt tett az populációban mivel sok fióka elpusztult abban az évben. Az állattartás visszaszorulása, az ipari gazdálkodás szintén hatással van a madarakra, mivel azok kizárólag repülő rovarokkal, legyekkel, szúnyogokkal táplálkoznak, melyeket vonz a trágya. Emellett ha csökken a fecskék száma, elszaporodhatnak az emberre is veszélyes kórokozókat terjesztő szúnyogok.

Szinai Péter a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai és ökológiai szakreferense a csopaki gyógyszertár épületénél. Mesterséges fecskefészkeket telepítettek a szakemberek, ahova szívesen beköltöznek a madarak (Fotó: Penovác Károly)

A melegedő időjárással új szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg, melyek a melegebb égövre jellemző változatos betegségeket hordozva a kontinensen észak, így hazánk felé terjeszkednek. Az egészségünket veszélyeztető szúnyogok és legyek elleni biológiai védekezésben kiemelt szerepe van a fecskéknek is.

A vonulási idő, április-május kiemelt fecskevédelmi időszak a lakott területeken. A szakember azt tanácsolja, ne háborgassuk a madarakat és fészkeiket. A fecskék pontosan megtalálják a fészkelő helyüket, ha már néhány centiméteres különbség adódik, akkor az a költési feltételek megszűnését jelentheti.

Segíthetjük a fecskéket azzal, ha sárhelyeket készítünk számukra, de ha csak fellocsoljuk az udvart, azzal is hozzájárulhatunk a fészeképítéshez.

Címkék#fecske

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!