Állatvilág

2017.01.24. 16:25

Új madárfajt figyeltek meg

Veszprém - Még három hét sem telt el az új évből, máris újabbal bővült hazánk madárfajlistája azzal, hogy a Szentendrei-szigeten egy szibériai szürkebegyet figyeltek meg.

Napló-információ

A szürkebegyek verébméretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben mozgó madarak. Rejtő mintás tollazatuk és bujkáló életmódjuk miatt meglehetősen nehezen megfigyelhetőek - mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A szibériai szürkebegy elterjedési területének nyugati széle Európa és Ázsia határára, az Ural-hegység térségére esik. A faj telelőterülete Közép-Kínától Japánig terjed, de kóborló példányai gyakran előkerülnek Alaszkában és az USA-ban is. Európai előfordulása ritka, 2015-ig csak 32 megfigyelési adata volt, ezek több mint fele Svédországban és Finnországban. Kontinensünk középső és déli országaiban csak néhány alkalommal került elő a XIX. század óta.

Legújabb madárfajunk, a szibériai szürkebegy Fotó: Orbán Zoltán

A tavalyi ősz azonban a madár eddig nem látott nagyságrendű invázióját" hozta Európa északabbi térségeinek 12 országában, ahol 212 példány került távcső elé október 4. és november 6. között. A hazai madarászok ezt látva fokozottan figyelték a szürkebegyes élőhelyeket, de egyet sem találtak. Ezért azok a madármegfigyelők, aki szerették volna beírni a madarat a fajlistájukra, kénytelenek voltak északra utazni.

Éppen ezért keltett nagy megdöbbenést a sokak által égre-földre keresett madár fotóinak feltűnése a közösségi oldalon. Azóta is madármegfigyelők serege próbálja becserkészni az újra feltűnt szibériai szürkebegyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!