Tudja hogyan segítehet az áttelelő gólyáknak?

2016. január 22., 12:23 szerző: Tremmer Tamás
komment
Olvasóink tapasztalatai szerint egyre több az olyan költöző madár, legfőképpen gólya, amely télre is hazánkban marad. Azt viszont kevesen tudják, mivel lehet segíteni őket, hogy átvészeljék a hidegebb napokat.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb madár, így a gólyák sem azért vonulnak el télen, mert fáznak, hanem azért, mert a legfontosabb táplálékuk hozzáférhetetlenné válik. Ezért, ha találnak táplálékforrást, vagy etetik őket az emberek, akkor jó eséllyel átvészelhetik a téli hónapokat. Mindezt Szelle Ernő, a Magyar Madártanai és Természetvédelmi Egyesület (MME) Veszprém megyei koordinátora mondta, akit a télre hazánkban maradt gólyákkal kapcsolatban kerestünk meg.

A természetvédő közölte, nekik is jelzik, ha télre itt marad egy-egy gólya. Idén például Nórápon, amit Hencz Péter barátjuk lencsevégre is kapott. Tüskeváron és Veszprémben is találkozhattunk téli gólyával.

Tavaly decemberben Nórápon kapták lencsevégre ezt a gólyát. Bánjunk velük felelősséggel
Fotó: Hencz Péter

Mivel és hogyan etethetőek a telelő gólyák? – kérdeztük. A gólyák rendkívül gazdag tápláléklistával rendelkező madarak, gyakorlatilag bármit elfogyasztanak, amit le tudnak nyelni. Így adhatunk nekik 10 centisnél kisebb haldarabokat, ekkora méretű nyers húst (disznót nem!), szárnyasbelsőséget (szív, zúza), valamint tenyészetből származó egér-, patkány-, naposcsibe- és naposkacsatetemeket. Próbáljunk meg naponta azonos időpontban élelmet vinni nekik, s néhány alkalmat követően már várni fogják ezt.

A gólyák egészségi állapotáról a legegyértelműbb visszajelzést a röpképesség ad. Ha tud repülni, vélhetően egészséges. Ha nem, ha csak ugrál, akkor legyengült. Ha ilyet észlelünk, értesítsük a nemzeti parki őrszolgálatot, akik segítenek, tájékoztatott Szelle Ernő.

 

Tremmer Tamás

2016. január 22., 12:23 szerző: Tremmer Tamás

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...