Állatvilág

2015.07.01. 14:24

Talán nálunk is költ a kerti sármány?

Apácatorna (ifj. Vasuta Gábor) Nejemmel és kislányommal a szokásos délutáni bringázás alkalmával különös madárének ütötte meg a fülemet. Ez nem egy gyakori madárfaj! mondom magamban. Talán Horvátországban hallottuk utoljára.

ifj. Vasuta Gábor

Apácatornán a falu szélső házai mellett áll egy telepített akácos, onnan dalolt a kerti sármány (Emberiza hortulana). Majd annak rendje-módja szerint feltettem a netre, a madaras hírportálra az adatot. A megtalálás késő délután volt, másnap reggel igen korán kikerekeztem a sármányhoz. Nem volt egyedül, egy kanadai, de hazánkba élő, nagyon kedves madarásztársam fogadott. Hálálkodása közben közölte, hogy neki új faj volt idehaza. Majd teltek-múltak a napok, a falubeliek közül a szélső házban lakó néni kérdezte, hogy mit látunk, mert szinte mindennap, két-három autó, sok ember fotómasinákkal és nagy távcsövekkel megjelenik a faluszélén és lesnek valamit. Mondtam neki: sármányt! Sőt, volt egy madarászcsapat, amely hajnali kettőkor indult el Balmazújvárosból, hogy a meglesse a ritkaságot, de jöttek Csongrád megyéből, Pusztaszer határából. Sopronból egy kisebb csapat, sőt Hortobágyról is. Egyik szép hétvégi napon Szemadám György író, kedves feleségével és így tovább...

A sármány bokrosok, szőlőkertek és erdőszélek lakója (Fotó: ifj. Vasuta Gábor)

Mikor egy pesti ismerősömmel a madárnál találkoztunk, kérdezte, mit lehet látni még a környéken. Nagypiritet ajánlottam, nagy szerencsére Ő egy további ritka költőfajnak a törpe vízicsibének két párját lelte ott. Madarunk közel egy hónapja itt időzik, folyamatosan énekel és szemmel láthatóan jól érzi magát. A madarászok különböző listákat vezetnek, egy barátom kérdezte, hogy kertlistás-e már a madár. Igaz, az énekét a kertből még nem hallottam, de a falu szélső házáig elhallatszik. A ritkaságokat kereső madarászokat angolul: twicsereknek hívják, a Brit-szigeten igen sokan vannak. Napjainkra sokan hódolnak e szenvedélynek nálunk is. Képesek rengeteg pénzt áldozni arra, hogy egy-egy ritkaságot szemügyre vegyenek, lefotózzanak.

A sármány 2005-ben a Fertő mellékén, 2006-ban Gyula határában, 2010-ben megyénkben a szentbékkállai szőlőhegyen, 2014-ben pedig Pusztaszer közelében fordult elő. Korábban költött a Mecsekben a gyöngyösi Sár-hegyen. Talán újra költ hazánkban is? Fokozottan védett madárfaj, értéke 500 000 forint.

Címkék#sármány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!