Állatvilág

2017.02.03. 18:50

Sasokat leltároztak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban 14. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását.

Napló-információ

Az egy időben történő megfigyelések miatt sasszinkronnak nevezett számláláson idén 357 felmérő vett részt országszerte. A megfigyelők érintették az ország legjelentősebb ismert sastelelőhelyeit, ebből következően pontos képet alkothatunk a hazánkban tartózkodó fajokról és ezek egyedszámáról. A felmérők a mostoha időjárási körülmények közepette is 2502 darab 2,5x2,5 kilométeres UTM-négyzetet (az ország területét felosztó rácshálószemek) érintettek, ez összesen 15 637 négyzetkilométert jelent, ami az ország területének 17 százaléka.

A 2017. évi sasszinkron során 554-562 közötti rétisast és 300-314 közötti parlagi sast sikerült megfigyelni. A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok természetesen még ma is nagyon ritkák. A fenti számok alapján a felmérés során bejárt sastelelőhelyeken, tehát a legsasosabb élőhelyeken is 100 négyzetkilométerenként mindössze átlag 4,5 rétisas és két parlagi sas került lencsevégre.

Az idei sasszinkron során 554–562 közötti rétisast sikerült megfigyelni. A nagynak tűnő szám ellenére a sasok nagyon ritkák Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Hogy el tudjuk képzelni ezt a nagyságrendet, a legjobb sasélőhelyeken is átlagosan háromezer focipályányi területet bejárva találkozhatunk egyetlen rétisassal, míg a parlagi sas esetében ehhez már több mint hétezer focipályányi területet kell átlagosan átvizsgálni.

A réti- és a parlagi sasok mellett három szirti sast és két fekete sast, valamint további 12 ragadozómadár-faj mintegy 6100 példányát is megfigyelték a szakemberek - adott tájékoztatást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!