Állatvilág

2016.01.15. 20:33

Rejtekhelyeken telel a fülesbagoly

A napokban tartották hazánkban az erdei fülesbagolyszinkront, a felmérők a nálunk telelő erdei fülesbaglyokat (Asio otus) vették számba.

MTI

Országosan mintegy 4300 erdei fülesbaglyot regisztráltak a január második hétvégéjén tartott számlálás során - közölte Kovács Ágnes természetvédelmi mérnök, az önkéntesekkel végzett felmérés vezetője az MTI-vel. A bagolyszámlálást országszerte hetvenhat önkéntes végezte 115 településen. A fülesbagoly télen örökzöldekben él, itt rejtve marad a nappali madarak elől. Kedvenc rejtekhelyei a fenyők, életfák, puszpángok, amelyek nagyobb városi parkokban, vidéki házak portáin, a kertek végében állnak. A felmérés során ilyen helyeken számlálják a madarakat, megyénkben kilenc hely ismert számomra, összesen mindegy 97 bagoly telel, a legnagyobb számban a kamondi Magyari-kúria parkjában található örökzöldekben voltak jelen.


Országosan mintegy 4300 erdei fülesbaglyot regisztráltak
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A baglyok a költési idő végén, késő ősszel jelenek meg a kúriakert fenyőin, itt a tűlevelek biztonságában bújnak meg, március derekáig tart a csoportosulásuk, majd szétszélednek és kialakulnak a párok. Idén a szokottnál is nagyobb számban képviseltették magukat a fülesbaglyok. A baglyok olyan helyet választanak, ahol zavartalanul tölthetik el a nappalt, illetve a közelben jó táplálkozóterületek fekszenek. A fák alatt található fekete színű, hosszúkás bagolyköpetek árulkodnak leginkább a jelenlétükről. Ezekben a köpetekben az általuk elfogyasztott kisemlősök csontjai találhatok a rágcsálok szőrébe burkolva. Az erdei fülesbagoly túlnyomórészt mezei pockot zsákmányol, amely az egyik leggyakoribb kártevő. Védett madárfaj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!