Állatvilág

2017.02.05. 18:25

Egerészölyvek, a pockok pusztítói

Az egerészölyv (Buteo buteo) igen szép madár, változatos a színezete. Népi elnevezése síró kánya, tarlókánya, ülü. A téli időszakban gyakran láthatjuk dögön. Fészkét viszonylag magasan, 10-15 méteren építi.

ifj. Vasuta Gábor

Hazánkban a tél folyamán felduzzad az egerészölyvek száma, mert északról további telelő egyedek érkeznek hozzánk. A gyűrűzések alapján tudjuk, hogy Svédországból és a Baltikumból is jönnek.

Az egerészölyv igen szép madár, változatos a színezete. Népi elnevezése síró kánya, tarlókánya, ülü
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Az autóból kitekintve az út mentén szinte mindenhol láthatunk egerészölyveket, amint a fákon, oszlopokon ücsörögnek. Ezekről a magaslatokról lesik a zsákmányukat. A mezőgazdaságnak sok hasznot hajtanak, hiszen eredményes pocokpusztítók. Az egerészölyvek naponta nyolc-tíz mezei pockot fogyasztanak, egyes területeken akár negyven-ötven madár is összegyűlhet. Érdemes az ilyen területekre úgynevezett T-fákat kihelyezni, ez nem más mint egy ülőalkalmatosság az ölyvek részére.

A ragadozó madarak meghálálják e gondoskodásunkat, mert az elpusztított pockok után sokkal kevesebb lesz az adott mezőgazdasági területen a kártétel. Védett madárfaj, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!