Állatvilág

2015.05.06. 19:04

Őszapók, orgonavirágzásban

Ajka - Családot szerető madár az őszapó. A fiókákról közösen gondoskodnak, egymáshoz bújva alszanak, és végtelenül gyöngédek egymáshoz.

Sipos Ottó Tibor

A nagyvilágban számos faja él, de hazánkban mindössze egy, az európai vagy közönséges őszapó. Aprócska madarak, nem nagyobbak, mint egy nagyobbra sikeredett szilvás gombóc.

A fenyveseket, bozótos ligeteket kedveli, télen gyakori vendége lehet a madáretetőinknek. Szeretik más madarak társaságát. Igaz, leginkább cinege csoportokhoz csatlakoznak, s velük járnak etetőkről etetőkre, így azután legtöbbször minden nehézség nélkül átvészelik a keményebb hazai teleket is.

Fotó: Sipos Anett

Táplálékuk rovarok, lepkék, hernyók, férgek, ám ínségesebb téli időszakban megelégszenek az olajos magvakkal, bogyókkal is.  Évente egyszer költenek, gömb alakú fészküket gondosan elkészítik. Családját szerető madár az őszapó. A pár mindkét tagja gondoskodik a fiókákról, szorosan egymáshoz bújva alszanak, és végtelenül gyöngédek egymáshoz.

Mi pedig egy szép májusi napon, életüket figyelve, örömünket leljük bennük a kert orgonabokrain.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!