Állatvilág

2015.05.05. 16:28

Nem kell elaltatni a gazdátlan állatot

Veszprém - Tévhit, hogy a gyepmesteri telepen elaltatják az állatokat, a gazdátlan jószágok a szomszédban működő Veszprémi Állatvédő Egyesülethez kerülnek, ahol gazdát keresnek nekik.

Marton Attila

A gyepmesteri telep a befogott, kóborló és emberi sérülést okozó kutyák átmeneti befogadására szolgál, közölte Réfiné Wágner Beatrix, a közterület-felügyeleti csoport vezetője. A telep szakmai felügyeletét Hülber József állatorvos látja el, aki hetente kétszer jár ki a telepre: ő állapítja meg, veszett-e a befogott állat, illetve a két hét letelte után beadja a szükséges oltásokat és beülteti a csipet - a kutyák ugyanis nem kerülhetnek ki ezek és egy kiskönyv nélkül a telepről. Ha valakinek elveszik a kutyája, először a gyepmesteri telepen érdeklődjön. Amennyiben mi magunk találunk egy kóbor kutyát, és van benne csip, bárhol is regisztrálták az országban, a legtöbb állatorvosi rendelőben beazonosítják a gazdáját.

Tüskés András gyepmester a veszprémi önkormányzat gyepmesteri telepén egy kuvasszal
Fotó: Nagy Lajos

Ha nem akadnak a gazdi nyomára, az ebet a gyepmesteri telepen a tizenhat kennel egyikében helyezik el, ahol adatlapot készítenek a legszükségesebb információkkal - kutya súlya, vélelmezhető kora, állapota - , magyarázza a közterületi csoportvezető. Ha van a kutyában csip, értesítik a gazdát, aki a beszállítási díjat és a napi tartásdíjat magába foglaló összeg megfizetése után viheti haza az elcsatangolt jószágot. A telepre évről évre hasonló számban kerülnek be állatok: 2012-ben 17 macskát és 121 kutyát, a következő évben 55 cicát és 158 ebet, míg tavaly 18 macskát és 119 kutyát fogott be a gyepmester.

Felmerülhet a kérdés, miért van szükség a kéthetes karanténra? A veszettség tünetei két héten belül jelentkezhetnek, ezért kell 14 napig megfigyelni az állatokat, és emiatt nem lehet belépni a gyepmesteri telepre, magyarázza Hülber József állatorvos.

A kutya tehát - ha időközben nem jön érte a gazdi - két hetet tölt itt, majd ezután átkerül az egyesülethez, ahol megkapja a megfelelő oltásokat és a csipet. Kovács Zoltán városüzemeltetési irodavezető hívja fel arra a figyelmet, hogy ha nem lenne kapcsolat az állatvédő egyesülettel, a két hét letelte után el kellene altatni az állatokat. A gyepmesteri telepen azonban csak és kizárólag akkor altatnak, ha a kutya súlyos beteg vagy kezelhetetlen. A tavaly bekerült csaknem 120 kutyából mindössze ötöt altattak el. Hülber József megjegyezte, előbb elkábítják az állatot, s csak ezután kapja meg az injekciót, amitől kimúlik.

Az egyesületnél az ebek mellett a macskákat is beoltják. - Minden hozzánk kerülő állat kombi oltást kap, vagyis a veszettség elleni szer mellett azokat is beadatjuk nekik, amelyek az állatokat védi a betegségektől, magyarázza Bartha Attila, a Veszprémi Állatvédő Egyesület elnöke. A gyepmesteri telep mögött található menhelyen nyolc kutya- és egy macskakennel van, utóbbiban akár tíz-tizenöt cica is elfér. Ha a menhelyen már nincs hely, akkor ideiglenes befogadóhoz kerül a négylábú vagy az állatkórházba - az egyesület napidíjért cserébe panzióztatja ott az állatokat, amíg nem tudja fogadni őket a menhelyen. Ha nincs hely, akkor már a karantén ideje alatt elkezdik hirdetni az állatokat a legnagyobb közösségi oldalon és az egyesület honlapján, hogy a lehető leghamarabb gazdához juttassák a négylábúakat. Az örökbeadást beszélgetés és egy nyilatkozat kitöltése is megelőzi, valamint ki kell fizetni az örökbefogadás díját is, amely töredéke a valós költségeknek: az oltás, a csip, a kiskönyv és az ivartalanítás ára ugyanis akár több tízezer forintra is rúgna, teszi hozzá az évente 8 -9 millió forintból gazdálkodó egyesület elnöke. A két összeg különbözetét az egyesület adományokból és a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásaiból fedezi, mondja Sigmond István, az egyesület Otthont az Állatoknak Alapítványának elnöke. Azt is közölte, évek óta tervezik, hogy új állatotthont létesítsenek, ehhez az önkormányzat tavaly adott át egy területet az egyesületnek, a rendezési terv módosítása után akár már jövőre elindulhat a beruházás. A tervek szerint hetven kutya és húsz macska elhelyezésére szolgál majd a létesítmény.

Jelenleg a menhelyen nyolc, az ideiglenes befogadóknál négy-öt, az állatkórházban három kutya vár örökbefogadóra. A kóbor állatok befogása mellett a gyepmester felel az állati tetemek összegyűjtéséért is, utóbbiak száma évente akár több száz is lehet. Akik kertes házban élnek, negyven kilogrammig évente egy elhullott háziállatot eltemethetnek. A telepre került tetemeket zárt konténerben egy fehérjefeldolgozóba szállítják el.

Kovács Zoltán azt is elmondta a Naplónak, az elmúlt öt-hat évben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a jogszabályi előírások alapján: műanyag padlóval látták el a kenneleket, bevezették a villanyt és az ivóvizet a gyepmesteri telepre, a tetemek gyűjtésére szolgáló konténert telepítettek, valamint a dolgozók - a gyepmester és a telepőr - munkakörülményeit is javították. Az önkormányzat évente mintegy 11 millió forintot fordít a gyepmesteri telep működtetésére.

Ha elkóborolt kutyát keresünk vagy a közterület-felügyeletet kell hívni a 88/549-345-ös telefonon, vagy Tüskés András gyepmestert hétköznapokon 7.30 és 16 óra között a 30/245-4913-as telefonszámon. A veszprémi önkormányzat korábban Balatonalmádival és Nemesvámossal kötött szerződést, vagyis a veszprémi gyepmester ezeken a településeken is befogja az állatokat.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!