Állatvilág

2017.01.18. 18:30

Albínó őzet láttak a Bakonyban? (frissítve)

Bakony - Különleges látványban volt része a minap egy olvasónknak, Palcsik-Hajdár Hajnalka egy kiránduláson albínó őzet pillantott meg a Bakonyban.

Kovács Erika

A ritkaságról képet is készített Hajnalka, amit nekünk is elküldött, így most mások is megcsodálhatják a fehér színű vadat. Olvasónk azt mondta, hosszú évek óta sokat kirándult már családjával együtt a Bakonyban, és eddig csak könyvekben látott a mostanihoz hasonló őzet, és a látványt azonnal meg is örökítette. A kis albínó őz a többiekkel együtt békésen sétált az erdőben, a szerencsés kirándulók nagy örömére.

A kis albínó őz békésen sétált társaival együtt az erdőben Fotó: Palcsik-Hajdár Hajnalka

Állatorvosok azt mondták, rendkívüli ritkaságnak számít az albínó őz, talán százezer példányból egy ilyen, amit genetikai rendellenesség okoz: a bőrben és a szőrzetben levő festékanyag, azaz a pigment hiányzik, emiatt az állat szeme is piros lehet. Az is jellemző rájuk, hogy immunrendszerük gyengébb és kevésbé ellenállóak a fertőző betegségekkel szemben, mint barna színű társaik, akik nem közösítik ki őket.

Gyurom János pápai vadász, természetfotós megkeresésünkre azt mondta, a képen nagy valószínűséggel muflon jerke (a nőstényt az első szülésig hívják ennek) látható. A természet produkál furcsaságokat, ő maga már több alkalommal is fényképezett albínó muflont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!