Állatvilág

2015.08.04. 14:14

Megölhet egy gyereket az aligátorteknős?

Húsz kilós, ötven centi hosszú, legalább 15 éves aligátorteknőst fogott be Both Zoltán veszélyesállat-befogó és Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora a minap egy Törökbálinthoz közeli erdőben, ahol az állatot egy kutyasétáltató találta meg.

Kovács Erika

Both Zoltán azt mondta lapunknak, hogy országszerte gyakran dobják ki ezeket a szerencsétlen állatokat, amiket az 1990-es évek végéig szabadon bárki megvehetett egy állatkereskedésben. Az akváriumokat mára ezek a kezdetben néhány centis, Amerikában honos állatok kinőtték, és gazdáik útjukra engedik őket, Both Zoltán két év alatt már hat állatot fogott be.  A mostani állatot egy húsos ládába tette valaki, amit még le is kötözött, hogy a teknős ne tudjon kijönni onnan.

Both Zoltán a befogott aligátorteknőssel Fotó: Szilágyi István

- A megtalált aligátorteknős már nagyon rossz állapotban volt, orvoshoz vitték, miután felépül, a Fehérkereszt Állatvédő Liga veresegyházi medveotthonánál egy megfelelő helyre kerül majd - tudtuk meg Both Zoltántól, aki együttműködik az állatvédő ligával. A veszélyesállat-befogó azt tanácsolta, aki megúnta otthon a teknőst, hívjon állatvédőt és ne dobja ki, semmi esetre sem engedje útjára, és az is hívja az állatvédőket, aki ilyen állatot talál. Hozzátette, egy kifejlett példány akár 70-80 évig is élhet, és súlya elérheti az ötven kilogrammot. Ma már ilyen állatot csak az tarthat, aki elmúlt 18 éves, van veszélyes állattartási engedélye, ilyennek rendelkeznek mások mellett az állatorvosok, állatkerti gondozók. Az aligátorteknős ugyanis veszélyes az emberre, egy kisgyereket például akár halálosan is megsebesíthet, főként kedvenc élőhelyén, a vizekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!