Állatvilág

2015.08.12. 17:41

Megkülönböztethetik az arcokat a kutyák

A kutyák az emberhez hasonlóan érzékelik az arcokat egy friss kutatás szerint.

A kutatók most megfigyelték, hogy a kutyák esetében, az emberhez hasonlóan, az agy egy specifikus régiója felel azért, hogy reagálnak az arcokra – írja az Index.hu.

Az Emory Egyetem csapata hat kutyát vetett alá funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatnak (fMRI), miközben emberi és kutyaarcokról, illetve élettelen tárgyakról készült videókat mutogattak nekik. Azt vették észre, hogy a kutyaalanyok halántéklebenyének egyik területe jelentősen nagyobb aktivitást mutat az arcok esetében, mint mikor tárgyakat lát a kutya.

A kutyák felismerik az emberi arcot egy friss kutatás szerint

– Arra az agyterületre összpontosítottunk, amelyről tudjuk, hogy a főemlősök esetében kifejezetten az arcokra reagál. Úgy tűnik, a kutyáknál is van ilyen – mondta Gregory Berns, a tanulmány egyik szerzője. Ez az első alkalom, hogy az arcot látó kutyák viselkedését kísérleti úton is sikerült megmagyarázni, bár abban nem biztosak a kutatók, hogy ez a tulajdonság az ember mellett töltött évezredek alatt alakulhatott-e ki, vagy minden közösségi állatban megtalálható.

Címkék#kutya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!