Állatvilág

2016.11.29. 08:37

Magánrepülővel érkezett békaszőlőt fotózni

Külföldön élő botanikus ismerősöm a lelkemre kötötte, ha a környékünkön találok olyan helyet, ahol színes békaszőlőt (Potamogeton coloratus) tud fotózni, rögtön értesítsem és ő jön.

ifj Vasuta Gábor

Elment az elektronikus levél, nagy volt a meglepetés, mikor egy magánrepülővel érkezett, kizárólag erre az alkalomra! Aznap még további szépet és számára ritka növényt tudtam mutatni.

Mindig eszembe jut ez a történet, mikor a növény fotózására vagy éppen keresésére indulok. A napokban egy újabb állományára bukkantam egy korábban ismert lelőhelyétől nem messze, szisztematikusan keresve olyan élőhelyet, amely kedvezhet a faj számára.

Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

A színes békaszőlő nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte ritka, számos országban pedig már kipusztult. Szinte mindenhol vörös listás. Hazákban először Budán a Római fürdőnél, majd a Budai-hegység meleg vizű forrásainál gyűjtik az 1800-as évek közepén. Tápanyagokban szegény, jelentős mésztartalmú, tiszta, nagyobbrészt áramló vizekben találja meg életfeltételeit, olykor nedves iszapon is megjelenik. Karsztforrások kifolyói, hévizek kísérője, ahogy neves botanikusunk, Boros Ádám fogalmazott. Napjainkra már kezd visszaállni a karsztvízszint, amely a bauxitbányászat idején jelentős károkat okozott, elvesztve számos karsztforrást. Több mint másfél évtizedbe telt ez a folyamat.

Ha az ember ritkaságot talál, mindig sikerélmény számára, arra inspirálja, hogy további élőhelyeket keressen, hátha újabb meglepetés koronázza kutakodását. A békaszőlők nem tartoznak a látványos növénynek közé. Fontos szerepük van a vízimadarak táplálkozásában. Sok fajukat a vízimadarak terjesztik. A kutatók kimutatták, hogy magjuk jobban csírázik, ha áthalad a madarak bélcsatornáján. Védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!