Állatvilág

2017.02.22. 09:24

Madárgyűrűzés a lókúti ovisokkal

Lókút – A kis bakonyi falu óvodája benevezett a Madárbarát óvoda programba, melynek keretében madárgyűrűzést szerveztek, tájékoztatta lapunkat Szí-Keserű Zsuzsanna óvónő.

Müller Anikó Hanga

Már kisgyermekkorban fontos szerepet játszik a környezeti nevelés, a természettudatos magatartás alakítása, a környezetünkben élő növény- és állatvilág megismerése, óvása, a természet tisztelete. A téli időszak kiemelt feladata a madárvédelem. Az óvoda udvarán madáretetőket állítottak fel, amit az apróságok eledellel töltenek fel, rendszeresen etetik és itatják a madarakat. A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, mely a madarak egyedi jelölésén alapul.

A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak megfigyelése sokat elárul életükről, mozgásukról, vonulásukról. Segítségével megismerhetjük az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozó helyeit, telelőterületeit. Évente hazánkban mintegy kétszázezer madarat gyűrűznek meg. A lókúti madárgyűrűzést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Veszprém megyei helyi csoportja szervezte, Széplaki Imre gyűrűző, kollégái, Szelle Ernő és Druzsbaczky Ildikó segítségével. Három helyre helyeztek ki madárhálót s bár azok zúzmarával borítottak voltak, így láthatták a madarak, sikerült két cinkét befogni.

Az óvodások nagy élvezettel segítettek a szakembereknek a madárgyűrűzésben Fotó: Petrovics Anett

A gyerekek simogatták őket, majd a szakemberek elvégezték a gyűrűzést, a kicsik meglepve tapasztalták, milyen harciasak tudnak lenni a látszólag kedves, szelíd kis lények. Az egyesület tagjai elmondták, a madarak vonulását nyomon követik, volt már, hogy a gyűrű alapján történt visszajelzés alapján Lengyelországban találtak Magyarországról átrepült cinkét. A gyermekek gyakran használják a foglalkozásokon a madárhatározó posztert, madármemóriát játszanak, felismerik már a zöldikét, a cinegét, a 2017-es év madarát, a tengelicét.

Az óvónők hasznosnak ítélik a madárbarát programhoz való csatlakozást. Figyelemmel kísérik az MME programjait, a közelmúltban két kislány mocsári békás alkotást készített az egyesület által kiírt rajzpályázatra. A kicsik izgatottan várják a Madárbarát Óvoda plakettet, mely az óvoda ablakában hirdeti majd, hogy rászolgáltak a kitüntető cím viselésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!