Állatvilág

2016.01.08. 11:28

Lehet láncon tartani a kutyákat!

Félreértelmezték az emberek a láncon tartásról szóló, január elsejétől érvényes rendelkezést, az állatvédők a tömegesen utcára került kutyákról, az illetékes hivatal a pontosításról beszélt.

Kovács Erika

– Az új év állatvédő, állatmentő körökben mindig is úgy kezdődött, hogy a petárdázásoktól, tűzijátékoktól megrettent és világgá szaladt kutyákon kellett segítenünk – közölte Szabó Éva várpalotai állatvédő. Hozzátette, ezt az idén súlyosbította az új rendelkezés téves felfogása, miszerint január elsejétől tilos a kutyát tartósan láncon tartani, amit az emberek sajnos félreértelmeznek, és ennek az állatok tucatjai látják a kárát! – Mi, állatvédők eddig is elleneztük a láncon tartást, mert az ingerszegény környezet beteggé, agresszívvé teszi az állatot, de a kutyák megkötésének eddig is megvoltak a megfelelő szabályozásai. Aki ezt betartotta, kutyája eddig is megfelelő körülmények között élhetett, és nem vétett az állattartás szabályai ellen – mondta az állatvédő.


Szabó Éva hozzátette: a mostani rendelkezés kedvező a felelős állattartásra nézve, de sajnos sokan nem jól értik azt! Nem arról van szó, hogy nem lehet láncon tartani kutyát, amire adott esetben, például szökős állatnál igenis szükség van. A rendelkezés célja az, hogy a kikötve tartott állatnál a gazda gondosodjon arról, hogy kutyája ne legyen agresszív se a gazdájára, se a környezetére nézve ne jelentsen veszélyt! Ezt úgy lehet elérni, hogy néha a kutyát – amely rendkívül érzékeny és intelligens állat, nem véletlenül nevezik az ember leghűségesebb társának – kellő hosszúságú láncon tartsa, engedje el, foglalkozzon vele, simogassa meg, ne bántsa, ne üsse, és ne lapáttal dobja elé az ételt. Utóbbiról sajnos gyakran lehet hallani, mert a rövid láncon tartott kutya, akivel soha nem foglalkoznak, nem szólnak hozzá, egész életét, magányban, rövid láncon tölti, esetleg még bántalmazzák is, egy idő után érthető módon beteg, agresszív lesz, közelről még etetni sem lehet, és akár gazdájára is rátámadhat, kiszabadulva pedig másokra is. – Az ilyen kutyatartásnak semmi értelme nincs, és az új rendelkezés célja éppen erre irányul, csak vélhetően a média félreértelmezte azt – fogalmazott Szabó Éva.

Kiemelte, tudomása szerint állatorvosoktól is nagyon sokan kérdik, hogy most mit tegyenek, és az állatvédők jelzése szerint is sajnálatos módon megyénkben Várpalotáról, Veszprémből és Ajkáról, valamint e városok környékéről, de az egész országban sok kutyát már szélnek eresztettek a félreértett rendelkezés miatt. Sok fázó, éhező állat kóborol az utaknál, vagy esett áldozatul – Tótvázsonynál például a minap egy vizslát ütöttek el.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a rendelettel kapcsolatos félreértések kapcsán közölte: a rendelet előírásai követendő irányt határoznak meg, segítve a felelős állattartási szokások kialakulását. Mint kiemelték, a jogszabálynak nem az a célja, hogy minden, szabad tartásra alkalmatlan kutya is végleg lekerüljön a láncról, de az igen, hogy ezután egy kutya se kerüljön tartósan láncra! A Nébih rámutatott, az állattartók kötelessége, hogy bármely tartási módnál biztosítsák a kutyájuk igényeinek megfelelő életkörülményeket, a rendszeres és szabad mozgás lehetőségét is. Szintén a gazda felelőssége, hogy az állat ne zavarja a lakóközösség életét, kiemelten fontos az emberek egészségének és testi épségének védelme! – Aki vét a rendelet előírásai ellen, nem követ el bűncselekményt, hiszen ezek alapvetően nem a Büntető törvénykönyvbe ütköző cselekedetek – fogalmaztak, hozzáfűzve: ha valaki tartósan láncon tartott kutyán szeretne segíteni, akkor nem a rendőrséget, hanem a jegyzőt, illetve a hatósági állat-egészségügyi szolgálatot kell értesítenie. A kivizsgálás után a hibák, hiányosságok javítására kötelezik az állat gazdáját. Amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor állatvédelmi bírságot szabhatnak ki rá. Az állatvédelmi hatóság célja, hogy amennyiben valaki kutyatartásra vállalkozik, tartsa szem előtt a felelős állattartás szabályait, teremtse meg az állat személyes szükségleteit, és alkalmazkodjon az ember környezetének elvárásaihoz – vélekedett  a hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!