Állatvilág

2016.05.24. 13:55

Pásztorgém - Nem mindennapi látvány a legelők ritka madara

Apácatorna - A napokban Fortuna Istennő kegyes volt hozzám, egy hazánkban ritka madárfaj megfigyeléséhez segített hozzá.

ifj. Vasuta Gábor

A Csabrendek határában fekvő Német-tó környékén legelők fekszenek, nem is akármilyenek. A magasabb térfelszín mellett sok a lapály, időszakos vízállásokkal. Május egyébként is a legjobb hónap a madármegfigyelőknek, ekkor fordul elő a legtöbb ritkaság idehaza.

A legelésző tehenek között egy pásztorgém (Bubulcus ibis) ólálkodott. Mikor először megpillantottam reptében, rögtön tudtam, hogy nem mindennapi csemege, bár ekkor igen mesze volt, majd sikerült a vízállásokon a legelésző csorda között közelről megfigyelni és fotózni.

A pásztorgémet idén idehaza több helyen is megfigyelték, sőt, egy pár költésbe fogott Fejér megyében egy vegyes gémtelepen
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Magyar elnevezése mutatja, hogy a pásztorok géme, követi a legelésző állatokat, mivel azok felverik a táplálékát jelentő rovarokat. Tápláléka vízi rovarokból, puhatestűekből, békákból, kisebb halakból áll. Déli elterjedésű madárfaj, sokat láttam belőle Spanyolországban, ahol gyakori fajnak minősül. Idén idehaza több helyen is megfigyelték, sőt, egy pár költésbe fogott Fejér megye területén, egy vegyes gémtelepen.

Védett faj, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!