Állatvilág

2015.05.15. 14:47

Kikeltek a bagolyfiókák

Macskabagoly-fiókák keltek ki a Tüskevári-erdőben megtelepedett bagolypárnál.

ifj. Vasuta Gábor

Kéthetes fiókái vannak egy macskabagoly (Strix aluco) párnak, amely a Tüskevári-erdőben telepedett meg egy mesterséges fészekodúban. A természetbarátok tavaly több odút is kihelyeztek, a baglyok végül egyetlenegyben költöttek. Az erdő korábban a környék legszebb és egyben legidősebb erdeje volt, számos odvas fával büszkélkedett, költőhelyet nyújtva a baglyoknak. Mára már csak foltokban maradtak korosabb erdőrészek, azonban e területet mindig is kedvelték a macskabaglyok, ezért is választották a természetbarátok az odúk kihelyezésére.

Néhány hetesek csak a Tüskevári-erdőben kelt bagolyfiókák (Fotó: ifj. Vasuta Gábor)

A macskabaglyok korán fognak a családalapításhoz. Akár már január közepén melengetik a tojásokat, február közepén pedig megpattannak a tojáshéjak, és világra jönnek az apróságok.

A faj zsákmánya rendkívül változatos képet mutat: az énekesmadarak mellett elsősorban erdei egerek, erdei pocok, nagy és mogyorós pele szerepel a zsákmánylistáján. Különösen a téli hónapokban jelentős a madár táplálékfogyasztása. Az állatbarátok néhány éve egy mesterséges odúban összegyűjtötték a táplálékmaradványokat, és az ott maradt tollakból öt erdei énekesmadárfajt is azonosítottak. A hím macskabagoly a kotló tojónak gyakran felhalmozza a zsákmányállatokat, egy esetben például tizenkét erdei egeret számoltak össze egyetlen odúban.

A madár elnevezése a macska nyávogásához hasonlító hangjából ered. A macskabagoly hazánkban gyakori költőfaj, még a nagyobb budapesti parkokban és a zöld-övezeti budai kertekben is költ, ahol idős fák állnak. Jellemző költőhelyei azonban a középhegységi erdők, folyóárterek ligeterdei és az arborétumok. A macskabagoly Magyarországon oltalom alatt áll, természetvédelmi értéke ötvenezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!