Állatvilág

2017.01.30. 16:25

Karvaly, a verebek rémálma

Apácatorna - Gyakran megfigyelhető a falvakban és a városokban egyaránt, amint a bokrokon, fákon csücsülő verébsereg közé karvaly (Accipiter nisus) vág be.

ifj. Vasuta Gábor

A faj hazánk területén is fészkel, azonban a költési időszak alatt rejtetten mozog. A Kárpát-medencébe észak felől érkező egyedekkel felduzzad a létszámuk, ilyenkor ezért láthatunk több példányt.

A karvaly mindössze 28- 38 centiméter nagyságú ragadozómadár. A hím sokkal kisebb a tojónál, fejteteje és felsőteste sötét kékesszürke, alsóteste szürkésfehér alapon egyedileg változó, de rendszerint rozsdavörösen harántcsíkos. A tojó és hozzá némileg hasonló fiatal madarak felül szürkésbarnák, alsótestük fehér alapon szürkésbarnán harántcsíkos.

Kis csőrük alkalmas arra, hogy leszedjék az áldozatuk tollait Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Kis termete ellenére vakmerő ragadozó, áldozatát meglepetésszerűen igyekszik elkapni. Taktikája, hogy hosszú ideig ül lesben egy alkalmas fa törzse mellé húzódva. Innen kémleli a környéken mozgó énekesmadarakat, majd szinte mindig rajtaütésszerűen támad, s többnyire prédával a karmai között távozik. Megfigyelések alátámasztják, hogy több esetben a bokrok sűrű ágai között is üldözi kiszemelt áldozatát. Leggyakoribb zsákmányállatai az énekesmadarak, pockokat, egereket csak kivételes esetben fog. Hazánkban természetvédelmi oltalom alatt áll, védett értéke 50 ezer forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!