Állatvilág

2015.07.28. 12:57

Homeopátia az állatorvoslásban - A homeopátiás szereket a megelőzésben is használják az állatorvosok

Mindig érdekeltek az alternatív gyógyászati módszerek, de a természetgyógyászattal szorosabb kapcsolatba édesapám betegsége miatt kerültem árulta el dr. Takács Györgyi állatorvos, aki több mint húsz éve homeopátiás szerekkel gyógyítja házi kedvenceinket.

Munkatársunktól

Kislánykora óta állatorvosnak készült, még akkor is, ha erről a családja is le akarta beszélni, végül Cum laude végezte az Állatorvos-tudományi Egyetemet az 1970-es évek elején, amikor az állatorvosi pálya még egyáltalán nem tartozott a nőies foglakozások közé. Klinikai gyakorlatát vidéken, egy szarvasmarha–telepen töltötte, ahol 600 állat egészségéért felelt. Az egyetem befejezése után Nógrádban megyei szakállatorvosként dolgozott, majd néhány év után visszakerült a fővárosba, állathigiénikus szakdiplomát szerzett és előbb az Országos Állategészségügyi Intézet munkatársa, majd később az Állatorvos-tudományi Egyetem tudományos kutatója lett, ahol 2006-ig dolgozott. Időközben úttörője lett a hazai alternatív állatgyógyászatnak és létrehozta saját homeopátiás állatorvosi magánrendelőjét, Erzsébetvárosban.

Takács Györgyi már több mint húsz éve foglalkozik homeopátiás állatorvoslással. Fotó: archív

- Édesapám betegsége és halála szembesített azzal, hogy a hagyományos gyógyítás során alkalmazott gyógyszerek mennyi mellékhatással járnak. Emiatt – a ›80-as évek közepén – kezdtem érdeklődni az alternatív gyógyászat iránt. Igaz, kezdetben csak elméleti síkon. 1990-ben egy budapesti nemzetközi könyvkiállításon egy indiai könyvkiadó standján fedeztem fel Boericke Materia Medica című angol nyelvű könyvét, a homeopátia gyógyszerkincsét, amelyet ma is őrzök. Ennek segítségével kezdtem ismerkedni a homeopátia alapjaival, majd amikor 1991-ben az Orvosi Hetilapban olvastam egy felhívást, amely orvosok számára kínált homeopátiás továbbképzést, azonnal jelentkeztem. A homeopátia egyre szélesedő nemzetközi elterjedtsége és a második világháború előtti hazai hagyományai sokakat érdekeltek az orvosok közül is. A tanfolyamon összesen nyolcan vettünk részt, állatorvos egyedül én voltam köztük – idézte fel a homeopátiával való megismerkedését Takács Györgyi. Elkötelezettségét bizonyítja, hogy alapító tagja a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületnek, amelyet 1991-ben tizenketten alapítottak meg, és ma már több, mint hatszáz tagja van.

A homepátiás gyógyítás betiltására hozott 1949-es rendeletet 1991-ben oldották fel. Az orvosok számára tartott klasszikus és klinikai homeopátiás tanfolyamok elvégzése után Takács Györgyi Pesterzsébeten, kollégáinál kezdte meg homeopátiás rendelését, majd 1992 őszén megnyitotta saját rendelőjét.

A helyiség első pillantásra szinte semmiben nem különbözik a szokásostól, ám a gyógyszeres szekrények polcain, a fiókokban nem a szokásos tabletták, porok, injekciók dobozai sorakoznak, hanem homeopátiás gyógyszerek.

- Egy velem készült tévériport után hirtelen népszerű lett a homeopátiás állatorvoslás, gyorsan nőtt a pacientúrám. Tény, hogy az alternatív gyógyászati megoldásokra nemcsak az emberi, hanem a kisállat-gyógyászatban is egyre növekszik az igény. A homeopátiás gyógyítás lényegét nagyon egyszerűen úgy lehet megfogalmazni, hogy ami nagy mennyiségben „méreg", vagyis tüneteket okoz, hasonló tünetek esetében alkalmazva, kis mértékben, nagy hígításban orvosság. Sajnos, gyakran előfordul, hogy már csak végső esetben fordulnak hozzám, amikor már sok állatorvos lemondott az állatról. Sokan nem is gondolják, hogy az állatoknál is milyen jó eredményeket lehet elérni életmódváltással, az étrend megváltoztatásával és a homeopátiás szerekkel. A homeopátia a megelőzésben is nagy szerepet játszik: ha például az állatokat a kezdettől fogva az alkatuknak megfelelő homeopátiás szerekkel kezeljük, ellenállóbbak lesznek, és ritkábban betegszenek meg. Ugyanakkor egyáltalán nem zárkózom el a homeopátia és a hagyományos orvoslás kombinálásától sem, hiszen van olyan eset, amikor elkerülhetetlen például egy antibiotikum adása. Szerinte is fontosak a jól összeállított oltási program szerinti védőoltások, nem is beszélve a sebészeti beavatkozásokról.

Megtudtuk, hogy jelenleg az országban már mintegy hatvan homeopata állatorvos rendelkezik nemzetközileg elfogadott bizonyítvánnyal. Van köztük, aki nagyállatokat, például lovakat is kezel. Az állatoknál az alternatív gyógyászat egyéb módjait is lehet alkalmazni, egyebek közt az akupunktúrát, az akupresszúrát, a Bach-virágterápiát, a fitoterápiát, és jelentős eredmények érhetők el viselkedésterápiával is.

Takács Györgyi határozottan cáfolja azt a közhiedelmet, hogy a homeopátiával lassúbb a gyógyulás folyamata. Sőt, állítja, hogy a jól megválasztott szerrel a heveny tünetek gyorsabban enyhíthetők. Szerinte az is tévhit, hogy homeopátiás szerrel nem lehet ártani. A nem megfelelően megválasztott homeopátiás szer megváltoztathatja például a páciens energetikai mintázatát. A homeopátia ellenzői és a „szkeptikusok" szerint a homeopátia hit kérdése, és legfeljebb csak „placebo-hatást" lehet elérni vele. A doktornő erre csak ennyit mondott: - Szeretném én azt a macskát látni, amelyik csak azért áll lábra, mert hisz a homeopátiában....

Takács Györgyi az elmúlt több mint húsz évben minden lehetőséget megragadott homeopátiás ismereteinek gyarapítására, számos nemzetközi kongresszusnak, konferenciának volt résztvevője, illetve előadója. Az Állatorvos-tudományi Egyetemen – akkori munkahelyén – 1995-ben elindította és 2005-ig vezette a homeopátia iránt érdeklődő állatorvosok posztgraduális képzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!