Állatvilág

2017.03.21. 14:05

Óránként több mint száz csőrvágással építi fészkét Európa legnagyobb termetű harkálya

Apácatorna - Hazánkban az 1960-70-es években még ritkaságnak számított a fekete harkály, azonban napjainkban állománya emelkedik.

ifj. Vasuta Gábor

A fekete harkály-párok (Dryocopus martius) ilyenkor már kergetőznek a jó időben, megkezdődött a nászuk. Európa nyugati országaiban már ritkaságnak számítanak, sőt, a Brit-szigetről már teljesen eltűnt a faj, mert ott az erdőgazdálkodás nem tűri meg a száraz, idős fákat, amelyekbe odúját mélyíti.

Színezete ébenfekete, a hím fejteteje piros, a tojónak csak a tarkóján található piros folt. Maga vájta odúját évekig használja. Ha puhafába készíti odúját, két hétig, ha kemény bükk törzsébe vájja, akár egy hónapig is eltarthat a munka. Mindkét nem dolgozik, azonban a fészeküreg kialakítása már a hím dolga.

Főképp reggel dolgoznak, eközben óránként több mint száz csőrvágást számoltak. Jellemző a fekete harkály által vájt odúra, hogy nyílása nem kerek, hanem kissé ovális, az odú mélysége 50-80 centiméter. A fiókákat hangyával és hangyák bábjaival táplálják.

Természetvédelmi értéke ötvenezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!