Állatvilág

2015.08.01. 15:28

Egy igazi társ - A gyermekek fejlődésére pozitív hatással van a kutya jelenléte

Veszprém - Minden gyermeknek a családban kutya mellett kellene felnőnie - állítják a szakemberek. Az biztos, állatok jelenléte sok pozitív érzelmi töltést adhat a kicsik számára.

Kutasi Zsófia

Skobrák Helga, a Doktor Mancsok Alapítvány elnök helyettese szerint szülőként mindenképpen érdemes körültekintően dönteni, ha kutyát választunk. Elsősorban a család igénye, életvitele határozza meg, milyen temperamentumú eb a leginkább megfelelő. Fontos szem előtt tartani, hogy a kölyökkutya rág, ugrál és tanítani kell arra, mit szabad neki és mit nem. Kifejezetten gyermekbarát kutyák a golden és a labrador retriever, valamint a berni pásztor, azonban megfelelő neveléssel bármilyen fajtájú vagy keverék ebből is lehet jó házi kedvenc.

– Elsősorban a felelősségtudat az, amit tanulhatnak a kicsik, ha kutya van a családban. Szembesülhetnek azzal, hogy az állatot gondozni, etetni, itatni kell – emelte ki Skobrák Helga. – Emellett ideális esetben a gyerekek kevésbé lesznek félősek, ha kutya mellett nőnek fel, megtanulnak bánni az állatokkal. A foglalkozás, a kapcsolat az ebbel az érzelmi fejlődésükhöz nagyban hozzájárulhat és erősítheti az immunrendszerüket is. A kutya mindig jót ad annak, aki megfelelően közeledik hozzá, feltétel nélküli szeretetet és elfogadást tud nyújtani, ami nagyon pozitív hatással van az emberre – hangsúlyozta a szakember.

Az állatok is különbözően közeledhetnek a gyerekekhez; sokszor sokkal finomabban bánnak velük, megérzik, ki lehet a játszótársuk, ki hogyan viselkedik velük.

A kisbabák mellett természetesen kiemelten figyelni kell a kutyákra; meg kell mutatni az állatnak, mi szabad és mi tilos, a tanulási folyamat fontos a gyerekek és az állatok számára is, azért hogy megfelelő és jó minták rögzüljenek a viselkedésben.

Ahol nem megoldható, hogy kutyát tartsanak, ott is érdemes már kiskorban alkalmanként kutyás közegbe vinni a gyermeket; akár ismerőshöz vagy egy parkban, ahol lehetőség van barátkozni, ismerkedni a jószágokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!