Állatvilág

2016.02.07. 12:39

Dobolva udvarol a miniatűr harkály

A kertekben a tél folyamán gyakran megfigyelhető egy veréb nagyságú harkályfaj, a kis fakopáncs (Dendrocopos minor). A 14,5 centi nagyságú madár Európa legkisebb harkálya. Leggyakrabban halk kopogtatásával hívja fel magára a figyelmet, miközben a fák kérge alatt apró rovarok után kutat.

ifj. Vasuta Gábor

A hím fejteteje élénk piros színű, míg a tojó a fején nem visel vörös sapkát. A madár háta fekete, sűrű fehér harántsávozással. A hasi oldal szennyesfehér, hosszanti fekete sávozással. Faroktollai feketék, a szélsők részben fehérek. Hegy- és dombvidéki faj, de a sík területeken is megtalálható. Főleg a puha fafajokat kedveli, leggyakrabban juhar- és nyárfába vájja odúját, ennek következtében az ártéri puhafás ligeterdők gyakori madara.

A kis fakopáncs decemberben kezd dobolni, majd később ez gyakoribbá válik. A harkályok a dobolással csalogatják magukhoz a párjukat. Erre a célra egy olyan faágat választanak amely jól visszaveri a hangokat. A költési időszak alatt pedig dobolással jelzi a környéken lévő pároknak a költőterület határát, a revír foglaltságát.

A száraz és korhadt fák kiváló élőhelyet teremtenek a harkályok számára. Védett faj, értéke 50 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!