Állatvilág

2015.07.07. 14:03

Böjti szelekkel érkező

Apácatorna - Nyárelőn a virágos réteken végigfekszem és semmi mást nem teszek, mint a kék ég selymében gyorsan tovatűnő felhőket nézem és mélyen beszippantom a mesés illatokat, melyek feltöltik a lelkemet.

ifj. Vasuta Gábor

Nos, ilyenkor szoktam elgondolkodni azon, vajon milyen volt a világ jó száz éve, mikor az ember még a természettel tökéletes összhangban élt. Egyszerűen működött minden, nem voltak mesterségesen gerjesztett vágyak. A pénz mint ördögi erő nem volt jelen legalábbis nem ilyen mértékben.

Ezen bevezető gondolatok után elzarándokolunk a legszebb helyek egyikére, a Marcal-medencében fekvő Nagypiritre. Bármely évszakban jövünk, mindig mutat valamit nekünk a természet. Megcsillannak a vizek, unkák kórusától hangos a táj. Március vége felé találkozhatunk a legnagyobb számban egyik legszebb récénkkel, a böjti récével (Anas querguedula).

A költési idő április végétől kezdődik. Talajra építi fészkét, melyet növényi anyagokkal és tollal bélel ki. Fészekalja 8 11 tojásból áll, amelyeket 21 23 nap alatt költ ki. A fiókák fészekhagyók és hathetes korukra lesznek önállóak.

Hazánkban fokozottan védett madárfaj, melynek természetvédelmi értéke százezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!