Állatvilág

2016.07.29. 14:10

A tengelic a 2017-es év madara

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása a 2017-es év madaráról.

Napló-információ

A legtöbb szavazat a tengelicre (stiglic) érkezett, ezért a civil szervezet ennek a madárnak, illetve az élőhelyének a védelmével foglalkozik ki-emelten a jövő évben. Idén különösen nehéz volt a végső eredmény előrejelzése, mivel mindhárom madár közismert és közkedvelt, amit a 12 523 szavazat is jelez (a tavalyi szavazásnál ez a szám csak 4066 volt).

A június 28-ától július 27-éig tartó szavazás alatt a választási lehetőségként felajánlott három madárfajra - az erdei fülesbagolyra, a házi verébre és a tengelicre - összesen 12 523 voks érkezett.

A közismert és közkedvelt tengelic nyerte 5445 vokssal a 2017-es év madara lakossági szavazást Fotó: archív

Az egy hónapig tartó lakossági szavazáson a tengelicre 5445, az erdei fülesbagolyra 4446, míg a házi verébre 2632 voks érkezett.

Az MME által 1979-ben elindított Az év madara program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének fontos szerepe van.

A 2017 év madara címet elnyerő tengelic Magyarország és a kontinens egyik legszínesebb pintyféléje. Sík- és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki. Régebben a tengelic a kitartás és a termékenység szimbóluma volt. A repülése hullámzó, stabil és sárga szárnya figyelemre méltó. Magyarországon védett.

Címkék#tengelic

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!